După Benghazi, demonstrațiile s-au extins la Tripoli - De cîtă susținere se bucură Gaddafi în rîndul armatei?
Cum aţi auzit în ştiri, situatia in Libia este extrem de tensionată, după relatările de noaptea trecută că protestele anti guvernamentale si anti prezidenţiale din Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, s-au extins şi in capitala Tripoli.
La Benghazi, protestatarii păreau că au preluat controlul asupra localităţii. Dar poliţia a folosit muniţie de război. Potrivit Human Rights Watch, organizatia neguvernamentala cu sediul la New York, numarul celor ucişi in Libia in ultimele zile este de peste 230.
„Libia nu e Egiptul. Are triburi şi clanuri. Sunt partide şi clanuri. Si fiecare ştie ce are de facut. S-ar putea ajunge la razboi civil aşa ca in 1936. Libia nu este nici Tunis si nici Egiptul. Libia are petrol, şi petrolul ne-au unit şi o sa ne unească şi mai departe”, a declarat la televiziunea de stat fiul colonelului Moammar Gaddafi, Saif Al Islam Gaddafi.
El a respins relatarile Human rights Watch cît şi zvonurile că tatal său ar fi părăsit ţara. Gaddafi este la putere de 42 de ani, din 1969 şi ţara, într-adevar are cele mai mari rezerve de petrol. Se relatează că triburi ce au fost pînă acum loiale preşeditelui ar susţine protestele tinerilor potrivit unor declaraţii făcute postului de televiziune Al Jazeera.
Postul de radio BBC a relatat, citînd o sursă de încredere, că Gaddafi a ordonat aviației militare să bombardeze mai multe cazărmi. Al Jazeera relatează pe de altă parte că aviația a deschis focul asupra unor mulțimi de demonstranți.
Tot potrivit acestei surse în cursul noptii 61 de cadavre ar fi fost aduse la spitalul central din Tripoli. In Libia a fost infiintat un „Front al Salvării Nationale” şi potrivit agentiilor internationale de presă şi relatarilor de la participantii la proteste, manifestatiile anti Gaddafi s-au înteţit in cursul zilei, iar forţele loiale regimului său sunt din ce în ce mai puţine şi mai slabe. Aproape intreaga capitala Tripoli s-ar afla sub controlul protestatarilor, iar martori oculari vorbesc despre preluarea televiziunii de stat de catre protestatari.
Aproape 48 % din populaţia Libiei este sub 25 de ani şi, la fel ca şi în alte ţări ale Africii de Nord si ale Orientului Mijlociu, iar una din cele mai grave probleme ale ţării este şomajul in rîndul tinerilor.
In Egipt 52, 3 % din populaţie este sub 25 de ani, in Tunsia 42,1 %. În Algeria şi Maroc 47 %, în Yemen, 65% din populaţie este sub 25 de ani şi în Iran 45,6%. In toate aceste ţări au avut loc în ultimele zile proteste paşnice împotriva regimurilor la putere, tinerii cerînd drepturi sociale şi reforme politice. In toate aceste ţări, republici sau monarhii, liderii sunt de multi ani la putere si au peste 70 de ani.
Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea fata de violenţele din Libia condamnind folosirea forţei impotriva protestatarilor paşnici. Ţările Uniunii Europene au început evacuarea cetăţenilor lor din această ţară.