11.04.98 - Mircea Zaciu (1928-2000): un patriarh literar al Transilvaniei

Mircea Zaciu

„Nu avem specialiști români în filologie maghiară, sârbo-croată, a țărilor slave dimprejurul nostru, a cehilor ș.a.m.d. Nu avem asemenea specialiști, implicit în istorie”.

4 aprilie 1998

Oameni, destine, istorie.


Mircea Zaciu: un patriarh literar al Transilvaniei.

O emisiune de Mircea Iorgulescu.
Invitat: profesorul Mircea Zaciu.

Istoric și critic literar, una dintre cele mai proeminente figuri ale cercetării literare românești din ultimii 40 de ani, Mircea Zaciu este totodată și a fost profesor la Universitatea din Cluj, unul dintre profesorii universitari a căror amintire, a căror pecete pedagogică, și nu doar pedagogică, ci și culturală, a rămas bine întipărită în memoria a numeroase promoții.

Mircea Zaciu este unul dintre patriarhii literari ai Transilvaniei. O provincie pe care deseori a descris-o, a analizat-o, a explorat-o, a iubit-o, a urât-o în cărțile sale. Inclusiv în ce mai recentă lucrare, în Jurnalul pe care l-a publicat după 1990, jurnal care a ajuns, acum, la volumul al treilea.

Oameni, destine, istorie: cu Mircea Zaciu

Your browser doesn’t support HTML5

Oameni, destine, istorie: cu Mircea Zaciu



(Textul integral al interviului a fost publicat în volumul M. Iorgulescu, Convorbiri la sfîrșit de secol, Editura Fundației Culturale Române, București, 2006, pp. 167-183).