Vladimir Voronin: „Dacă privatizarea se face, trebuie să fie cu rezultat. Iată care este scopul nostru în privatizare.”
27 februarie 2001
Ora Moldovei.
Conferința de presă a lui Vladimir Voronin după anunțul rezultatelor alegerilor.
Dan Ionescu: Astăzi dimineaţă Comisia Electorală Centrală a făcut cunoscute rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate din 25 februarie. Deşi uşor diferite de cifrele date publicităţii luni, cele finale confirmă faptul, că numai trei formaţiuni politice au reuşit să treacă pragul de şase la sută, necesar pentru a intra în Parlament.
Comuniştii au obţinut 49,93 la sută, urmaţi de Alianţa „Braghiş”, cu 13,39 la sută şi de Partidul Popular Creştin-Democrat, cu 8,31 la sută. Partidul Renaşterii şi Concilierii, al fostului preşedinte Mircea Snegur, s-a aflat foarte aproape de limita de calificare, obţinând 5,72 la sută, pe locul al cincilea situându-se Partidul Democrat, al lui Dumitru Diacov, cu 5,05 la sută.
Aşadar, comuniştii obţin majoritatea absolută în viitorul Legislativ, în care vor avea 71 de reprezentanţi dintr-un total de 101. La întâlnirea cu presa de astăzi, liderul comunist Vladimir Voronin a ţinut să precizeze principalele obiective, pe care partidul său le va urmări la guvernare. Relatează Sergiu Praporşcic.
Comuniştii n-au decis, deocamdată, pe cine vor alege în funcţia de şef al statului, de preşedinte al Parlamentului şi de prim-ministru. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat astăzi, la o conferinţă de presă, că la începutul lunii viitoare va avea loc plenara Partidului Comuniştilor, la care se va examina această problemă. El a evitat, însă, să spună dacă îi va propune sau nu preşedintelui Petru Lucinschi funcţia de şef al statului.
De asemenea, Voronin nu a precizat dacă optează pentru o coaliţie cu Alianţa „Braghiș”, sau comuniştii, care deţin o majoritate absolută în Parlament, vor guverna singuri. Primul secretar al comitetului central a lăsat să se înţeleagă, că el va ocupa sau funcţia de şef al statului, sau pe cea de preşedinte al Parlamentului.
Pe de altă parte, liderul comunist a declarat, că guvernarea comunistă nu va numi în funcţii publice doar reprezentanţii PCRM. Potrivit lui, acest partid doreşte să exprime interesele întregii societăţi, inclusiv ale alegătorilor care nu au participat la votare, sau care au votat pentru alte formaţiuni.
În alt context, Voronin a spus, că va continua cursul de integrare a Republicii Moldova în structurile Uniunii Europene. Totodată el consideră drept foarte importantă aderarea Republicii Moldova la uniunea Rusia-Bielarus. Liderul comunist este de părere, că aceasta nu va influenţa în mod negativ relaţiile Chişinăului cu Occidentul, în special cu organismele financiare internaţionale. Voronin spune, că el susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Fiind solicitat să se refere la viitoarele relaţii ale Chişinăului cu NATO, Voronin a spus, că acestea se vor construi pornind de la stipulările Constituţiei, care prevăd, că Republica Moldova este un stat neutru.
Vladimir Voronin: „În linii generale trebuia cineva, într-adevăr, să fie aşa de îndrăzneţ, să-şi asume responsabilitatea în aşa situaţie. E foarte complicată situaţia. De aceea noi suntem obligaţi. Eu ieri, în primul rând, am avut o întrevedere foarte simpatică cu domnul ambasador al Statelor Unite, domnul Perina. Am discutat aceste probleme de dezvoltare ale noastre, de conlucrare, ş.a.m.d. Aici probleme din partea noastră n-o să fie. Referitor la relaţiile cu Occidentul, referitor la integrarea foarte serioasă, constructivă şi concretă în organismele internaţionale, în organismele financiare internaţionale, conlucrarea noastră. Normal, nu suntem în spaţiul cosmos, suntem pe pământ, trebuie să conlucrăm cu toţii.”
Referindu-se la conflictul transnistrean, primul secretar al Comitetului Central a declarat, că această problemă nu mai suportă nici o amânare. El a anunţat, că în luna aprilie la Chişinău se va afla într-o vizită preşedintele Comisiei de stat a Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Evgheni Primakov. Voronin a precizat, însă, că nu susţine planul Primakov de soluţionare a deferendului transnistrean, care prevede federalizarea Republicii Moldova. Totodată liderul comunist nu s-a declarat în mod clar împotriva federalizării Republicii Moldova.
Vladimir Voronin a reconfirmat declaraţia sa de a nu interveni în procesul de privatizare din Republica Moldova. El a spus, însă, că partidul său se va preocupa în modul cel mai serios de obiectivele privatizate până acum şi va avea grijă ca proprietarii acestora să-şi onoreze obligaţiile asumate. Întrebat dacă comuniştii vor executa programul de privatizare pentru perioada 2000-2002, Vladimir Voronin a răspuns: „Privatizarea în linii generale este o noţiune economică. Cu părere de rău, noi azi treptat-treptat am prefăcut-o în noţiune politică. Privatizarea trebuie să dea rezultat. Când statului îi convine să privatizeze - trebuie să privatizeze, când statului îi convine din punct de vedere al dirijării economiei şi al unor rezultate mai bune să obţină, trebuie cel puţin să analizeze. Noi nu trebuie să facem din aceasta politică. Una.
A doua: sunt diferite mecanisme de privatizare, diferite variante de privatizare. Dar noi am luat o variantă, banditească, tălhărească şi cu aceasta umblăm 10 ani de zile şi am distrus toată economia naţională. Dar de ce, de exemplu, să nu privatizăm şi să dăm întreprinderea aceasta colectivului? Cu un leu. Dar la tot colectivul s-o dăm întreprinderea. Lasă să lucreze ei, iată fabrica „Ionel”. Sunt diferite variante de privatizare. Dar noi am luat numai una, că iaca, dintâi bancrotizăm întreprinderea, o distrugem, închidem, tot alungăm, toţi lucrătorii de la întreprindere, ş.a.m.d. Şi pe urmă facem licitaţie, care nu se publică nicăieri, secrete, până ce nu ajungem la preţul acela, care este înţeles cu cine trebuie. Iată cum s-a privatizat până acuma la noi. Dacă privatizarea se face, trebuie să fie cu rezultat. Iată care este scopul nostru în privatizare. Noi susţinem această privatizare.”
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.