Irina Olaru: „Întocmirea unui CV corect, fără greşeli, garantează măcar să ajungi la angajator”.
Ce trebuie să conţină un CV – acea carte de vizită a fiecăruia care, vorba vine, „în două foi şi trei rânduri” îi şopteşte angajatorului dacă eşti sau nu persoana pe care o caută ? Şi ce trebuie să ştii atunci când cauţi să aplici pentru o bursă de studii în străinătate. Răspunsuri la aceste întrebări căutăm să le aflăm într-un interviu cu Irina Olaru, coordonator de programe la Centrul de Informaţii Universitare.
Interviul matinal EL: cu Irina Olaru
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Care ar fi o reţetă de succes ca sa obtii un loc de muncă atunci cand mergi la un interviu?
Irina Olaru: Intocmirea unui CV corect, fara greşeli, cred ca garantează macar sa ajungi la angajator. Sa-l impresionezi deja tine de prezentarea la interviu: sa fii coerent in ce spui, sa fii sincer, relaxat, increzator in sine, sa nu infrumuţesezi ceva, sa prezinti capacitatile tale precum sunt.
Europa Liberă: Stiu tinerii astazi sa faca un CV la nivel „ca la carte”? sau acest lucru se invaţă mai puţin la universitate.
Irina Olaru: Intr-adevăr, ei se invata singuri, de la colegi mai afla sau internetul. De aia si am incercat sa le explicam care este forma corectă şi greselile care trebuie excluse. De exemplu, tinerii care aplica pentru un job propriu-zis, trebuie sa includa anume experientele acumulate pe parcursul vieţii care sunt necesare postului respectiv. Celelalte experienţe ar fi bine de exclus daca nu au legatura cu jobul propriu-zis.
Europa Liberă: De multe ori, ca vorbeam de CV, multi angajatori se uita daca in CV daca ai facut voluntariat sau nu, unde ai facut. Tinerii sunt obisnuiti cu voluntariatul sau mai putin?
Irina Olaru: Ideea aceasta de a se implica intr-o activitate de voluntariat, in unele organizatii de voluntariat sau chiar si in alte ONG-uri sau organizatii studentesti – pentru tinerii nostri este ceva nou. Ei nu cunosc de ce ar face asta, sa vina cineva sa le explice care este rostul, ce beneficii obtin daca se implica in astfel de activitati. În primul rind aceasta face bine la CV. Daca te implici si ajuti persoanele care au nevoie, fara o recompensă ulterioară, iti largesti cercul de cunoştinţe, dar, sigur, orice activitate extra-curiculară face bine anume tinerilor in ce tine dezvoltarea lor personala si acumularea de experienţă. In orice activitate pe care o faci, acumulezi experienta noua. Nu e numaidecit profesionala, dar experienţa intelectuală, abilitati de comunicare. Alte cunostinte care, ulterior, le servesc.
Europa Liberă: Din cate cunosc, EAC (Education Advising Center – Centrul de Informatii Universitare) nu ofera sprijin doar tinerilor care vor sa se angajeze, ci si celor care vor sa studieze peste hotare. Acum sunt tot felul de burse suplimentare, o groaza de burse, despre care o buna parte din tineri nu cunosc. Cum pot sa se informeze despre burse, masterate.
Irina Olaru: Pe site-ul Ministerului Educatiei intotdeauna sunt plasate oferte de burse in strainatate la nivel local. Vreau sa spun ca EAC administrează mai multe programe de burse atit la nivel local cat si in strainatate. Tinerii care vor sa afla ce oferte sunt, pot sa acceseze siteul nostru www.eac.md şi sa se informeze. La fel, noi putem sa le oferim, pe linga programele noastre de burse, si informatii despre procesul de aplicare la universitatile de peste hotare si posibilitatea de obtinere a unui suport financiar din partea universitatii respective.
Europa Liberă: Toate acestea le faceti gratuit pentru tineri?
Irina Olaru: Da. La fel oferim si resurse informationale despre universitatile de peste hotare. In special ne axam pe universitatile si colegiile din SUA. Dar avem si putina informatie si despre Europa, plus materiale de pregatire pentru testele standardizate care trebuie sustinute: TOEFL şi alte teste.
Europa Liberă: Daca aceste burse sunt pe site-ul ministerului inseamna ca tinerii pleaca cu sustinerea ministerului? Si daca nu – nu?
Irina Olaru: Din anuntul programului este clar daca programul este sustinut si de catre Ministerul Educatiei din Moldova sau este doar o informatie plasata de catre minister, cu datele de contact ale organizatiei propriu-zise, sau ale unei ambasade care ofera bursele respective intr-un stat propriu-zis.
Europa Liberă: Atunci cand aplica ca sa obtina o bursa in strainatate, intr-o tara straina, la ce ar trebui sa fie atenti tinerii?
Irina Olaru: Sunt programe care sunt doar pentru o anumita universitate, şi citeva domenii. Iarasi iti alegi, iti convinge universitatea respectiva sau nu.
Europa Liberă: Din momentul in care aplici se specifica daca ai bursa sau nu, ai cazare sau nu, unde mergi?
Irina Olaru: Intr-adevar, in program este anunţat tot, ce se acopera si ce nu se acopera. Sunt burse totale, burse parţiale, pe ce perioada, suplimentar ce se acopera, de exemplu in cadrul programelo noastre majoritatea burselor sunt totale. Adica, pe linga costul studiilor se acopera si costurile calatoriilor, masă, cazare, si o bursa lunară pentru cheltuieli proprii.
Europa Liberă: Si daca tinerii merg undeva, intotdeauna este ambasada sau consulatul Republicii Moldova, care, de obicei, au in atentia lor acesti tineri.
Irina Olaru: Toate ambasadele verifica, inainte de deschiderea vizei, cat de veridica este informatia, acceptul universitatii, daca persoana respectiva are resurse.
Europa Liberă: Centrul de Informatii Universitare, daca administrează bursele oferite in strainatate, cum ati putea spune, pentru Moldova universitatile din strainatate ofera multe burse, in comparatie cu studentii pe care ii avem?
Irina Olaru: Sunt destule burse intr-adevar. Pentru universitatile din SUA si Europa sunt in general anumite conditii pentru stundentii internationali. Insa nu putem sa punem la acelasi nivel stundentii din Australia cu stundetii din Moldova. La momentul selectarii candidatilor se ia in considerare nu numai din ce stat vine, dar si prezentarea candidatului respectiv, si cat de interesata este universitatea sa aiba un astfel de student. Unele programe sunt pentru Moldova si poate inca o ţară.
Europa Liberă: Cunosc cazuri cand tinerii au aplicat pentru o bursa in strainatate şi erau doi. Nu a fost ales cel care avea reusita mai mare sau engleza perfectă. A fost ales studentul care avea o reusita mai mică, o engleză mai putin bună. Ce se intampla?
Irina Olaru: De regula, toti studentii care aplica la o universitate in strainatatea, sau la un program de burse – scriu un eseu de motivare. Si prin eseul de motivare, arata cit de tare vrei si ce vrei sa faci ulterior cu studiile obtinute, cu cunostintele pe care le obtii la universitatea respectiva. Nu in ultimul rind joaca un rol important scrisorile de recomandare din partea profesorilor sau alte persoane care au valoare in procesul de luare a deciziei. Totul se ia in complex. Cand un tinar prezinta ca iata am participat la conferinţa respectiva, am activat in cadrul organizatiei studenţesti respective, sigur ca se vede ca este un student activ, interesat nu doar in studii dar si in alte activitati si este interesat sa se dezvolte personal. De aceea, desigur, sansele lui cresc considerabil.