6.03 - Chișinău: Liderii transnistreni temporizează negocierile de reglementare a conflictului.

Liderul separatist Igor Smirnov

În armata, securitatea şi miliţia transnistreană activează vreo 18 mii de membri ai „Uniunii apărătorilor Transnistriei”.

6 martie 2001

Ora Moldovei.

Liderii transnistreni temporizează negocierile de reglementare a conflictului.

Dan Ionescu: Indiferent de schimbările politice de la Chişinău, poziţia Tiraspolului nu pare să dea semne de schimbare, aşa cum puteţi afla din următoarea relatare a Eleonorei Lisnic.

Liderul transnistrean Igor Smirnov, citat astăzi de agenţia oficială tiraspoleană Olvia-press, este de părere, că tratativele dintre Chişinău şi Tiraspol vor fi reluate tocmai la vară. Aceasta, explică Smirnov, fiindcă tocmai peste vreo trei-patru luni politicienii moldoveni vor reuşi să clarifice lucrurile în politica internă a Chişinăului. În acelaşi timp, liderul transnistrean declară, că nu va accepta reluarea de la zero a negocierilor Chişinău-Tiraspol, chiar dacă, relevă Smirnov, acest lucru l-au propus mai mulţi lideri politici moldoveni, inclusiv primul secretar al comuniştilor, Vladimir Voronin.

Liderul transnistrean a făcut aceste precizări într-o conferinţă de presă a organizaţiei „Uniunea apărătorilor Transnistriei”.
Precizăm, că administraţia transnistreană conlucrează foarte strâns cu organizaţia în cauză, lui Smirnov revenindu-i chiar titlul onorific „apărătorul Transnistriei nr.1”. Scopul declarat al „Uniunii apărătorilor Transnistriei” încă la fondare, în 1994, este întărirea independenţei şi suveranităţii republicii transnistrene autoproclamate.

Liderul transnistrean, potrivit agenţiei Olvia-press, le-a mulţumit membrilor organizaţiei pentru faptul, că aceştea printre primii s-au ridicat să apere Transnistria de „bandele naţionalismului româno-moldovenesc”. Potrivit agenţiei Olvia-press, în armata, securitatea şi miliţia transnistreană activează vreo 18 mii de membri ai „Uniunii apărătorilor Transnistriei”. „Noi nu îndurăm frig şi nici foame. Suntem în măsură să ne asigurăm cu de toate şi să ne apărăm. Sunt convins, că nu veţi ceda statul nostru”, a mai spus Smirnov la conferinţa organizaţiei „Uniunea apărătorilor Transnistriei”.

Să menţionăm, că oficialii de la Tiraspol nu au comentat cu prea mult entuziasm victoria comuniştilor în alegerile parlamentare din 25 februarie. Ei deplâng faptul, că nici comuniştii lui Vladimir Voronin nu doresc recunoaşterea ca stat a republicii transnistrene autoproclamate. Într-un interviu acordat de asemenea agenţiei Olvia-press, secretarul de stat transnistrean, Valeri Liţcai, vorbeşte cu multă simpatie despre proiectul de federalizare a Republicii Moldova propus de Evgheni Primakov, şeful comisiei de stat a Federaţiei Ruse pe problema transnistreană.

Într-un alt interviu, acordat televiziunii publice ruse RTR, Valeri Liţcai a accentuat, că mai multe prevederi din programul de politică externă al Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin, coincid cu viziunea regimului transnistrean în domeniu. În această ordine de idei, Liţcai a menţionat scopul declarat al comuniştilor de aderare la uniunea Rusia-Bielarus, o activitate mai intensă în cadrul Comunităţii Statelor Independente, precum şi aversiunea comuniştilor faţă de extinderea spre Est a Alianţei Nord Atlantice.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.