7.03 - Chișinău: Union Fenosa recurge la măsuri împotriva marilor datornici

Union Fenosa a debranşat de la reţelele de alimentare cu energie electrică patru întreprinderi municipale cu mari datorii.


7 martie 2001

Ora Moldovei.

Union Fenosa recurge la măsuri împotriva marilor datornici.

Dan Ionescu: Compania Union Fenosa se arată decisă să treacă la măsuri drastice împotriva rău platnicilor. Dar s-o ascultăm pe Eleonora Lisnic.

Compania spaniolă Union Fenosa s-a declarat nevoită să debranşeze de la reţelele de alimentare cu energie electrică patru întreprinderi municipale cu mari datorii. În total, acestea datorează companiei spaniole aproximativ 137 de milioane de lei, adică vreo 11 milioane de dolari. Cei patru mari datornici sunt societăţile pe acţiuni Termocom, Apă-Canal, Regia transportului electric şi Regia urbană de iluminare a străzilor.

Astăzi, într-o conferinţă de presă, Igor Masaar, directorul general al celor trei reţele de distribuţie a energiei electrice, privatizate acum un an de Union Fenosa, a oferit amănunte despre felul în care vor fi operate debranşările. În primul rând, potrivit domnului Masaar, proprietarul spaniol a dorit să evite, pe cât a fost în măsură, crearea unor incomodităţi populaţiei din municipiul Chişinău. Astfel, Union Fenosa va deconecta de la reţea luni, 12 martie, doar blocurile administrative ale Termocomului, Apă-Canal şi Regiei de iluminare a străzilor.

Înţelegem, că locuitorii Chişinăului vor avea apă, căldură şi lumină pe străzi. Pentru 13 martie, însă, Union Fenosa a anunţat debranşarea Reţelelor de transport electric din sectorul Ciocana. La 15 martie ar urma să rămână fără curent electric Regia de troleibuze din sectorul Râşcani, iar la 17 martie şi din celelalte sectoare ale oraşului Chişinău. Prin urmare, dacă Regia de transport electric nu se va grăbi să-şi plătească datoriile, chişinăuenii vor fi nevoiţi să circule doar cu autobuzul şi maxi-taxiul. Union Fenosa a decis să-i lase pe datornici fără curent până când aceştea vor prezenta un calendar de plată eşalonată a datoriilor în perioada de până la sfârşitul lunii mai.

Din păcate, debranşările anunţate de Union Fenosa nu sunt singura surpriză neplăcută din sectorul energetic. Din cauza datoriilor acumulate faţă de Moldova-gaz, centralele electrice cu termoficare riscă să rămână fără gaze naturale. Şi aceasta în condiţiile în care la ora actuală centralele moldovene produc în jur de 60 la sută din energia electrică necesară Republicii.

Până astăzi Moldova-gaz a redus cu o treime volumul livrărilor către Centrala electrică cu termoficare nr.1, iar livrările către Termocom şi Centrala nr. 2 au fost înjumătăţite. Centralele electrice numărul unu şi doi, precum şi întreprinderea Termocom au datorii constante faţă de furnizori. Se crede, că acestea mai pot fi salvate doar de privatizare.

Până în prezent, însă, economiştii nu au o părere unică despre felul în care ar trebui vândute acestea – în pachet unic sau separat. În timp ce Ministerul Economiei şi Reformelor, dar şi Primăria Chişinău insistă asupra privatizării lor în pachet unic, experţi neguvernamentali, iar zilele acestea şi Uniunea energeticienilor se pronunţă pentru privatizarea fiecăreiea dintre cele trei unităţi în parte.

Să precizăm, că atunci când au fost construite, în perioada sovietică, cele două centrale şi Termocomul au fost văzute ca un sistem unic, în care o componentă funcţionează pentru alta. Acest principiu nu mai corespunde, însă, principiilor economiei de piaţă, lucru demonstrat în ultimii 10 ani de datoriile constante ale Termocomului faţă de cele două centrale.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.