Legea permite autorităţilor să intervină abuziv, ceea ce ar putea îngrădi şi dreptul cetăţeanului de a avea acces la informaţie liberă şi corectă.
8 martie 2001
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Radu Stănescu).
„Presa împotriva legii secretului de stat.”
Legea secretului de stat trebuia adoptată pentru a permite admiterea României în NATO. După aproape 4 ani de blocaj în Parlament, legea secretului de stat a „reapărut în forţă” şi fără nici o dezbatere publică pe marginea textului amendat de guvern, a fost adoptata repede de camerele reunite ale Parlamentului.
O parte din prevederi sunt considerate de majoritatea directorilor de presă drept o restrângere a libertăţii de expresie şi de informare. Mai mult, legea permite autorităţilor să intervină abuziv, ceea ce ar putea îngrădi şi dreptul cetăţeanului de a avea acces la informaţie liberă şi corectă.
Dumitru Tinu, directorul ziarului Adevărul: „În lege există o serie de formulări ambigue, care vor da posibilitatea, diverselor instituţiile ale statului să-şi ascundă, sub pretextul secretului de stat, diverse abuzuri sau ilegalităţi. Grav este şi că ziariştii care vor intra în posesia unor astfel de informaţii sunt pasibili de pedepse destul de severe, închisoare între 2, 7 sau 10 ani...”
Sorin Roşca Stănescu, directorul cotidianului Ziua: „Această lege reprezintă cel mai grav atentat împotriva democraţiei, sub aspect legislativ, din ultimii 10 ani. Articolul 27 care prevede că divulgarea, difuzarea, publicarea precum şi folosirea ori transmiterea sub orice formă a informaţiilor secrete de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani, pune într-un grav pericol cetăţeni inocenţi”.
Cornel Nistorescu, directorul Evenimentului zilei se întreabă de ce a fost adoptată această lege înainte de adoptarea legii accesului la informaţii de interes public, promisă de acum de premierul Adrian Năstase, ca o „compensaţie”.
Nistorescu se întreabă şi de ce legea nu se limitează strict la persoanele care „manipulează” secrete de stat.
Preşedinţii radioului şi televiziunii publice nu au vrut să comenteze legea secretului de stat.