Lipsa de locuri la grădiniţe, la creşe este un impediment în avansarea femeilor cu studii în ierarhia profesională.
În Moldova aproximativ 60 la sută din persoanele care absolvesc universităţile sînt femei, dar majoritatea posturilor de conducere ajung în mîinile bărbaţilor. Ce le împiedică pe tinerele cu studii să ajungă în funcţii de conducere?
Nadia Lungu este licenţiată în jurisprudenţă, dar silită de împrejurări a renunţat la gîndul unei cariere în domeniul pe care l-a studiat şi, asemenea mai multor femei, a ales o muncă mai puţin calificată dar care să asigure existenţa familiei ei.
Nadia Lungu: „Salariile erau foarte minime, undeva la 1000 de lei. Chiar la judecătorie în calitate de grefier mi se propunea 600 de lei salariu. La noi în Moldova să trăieşti cu 600 de lei salariu plus acolo 200 de lei, 800 de lei ajungeai, nu se trăieşte. Şi de aceea am încercat să mă angajez în alt domeniu unde se poate de făcut bani. Să ai un soţ, să ai şi un copil-doi trebuie să ai şi cu ce-i creşte. Cum la noi viaţa în Moldova este foarte grea totul depinde de bani, totul depinde de salariu. Nu ai bani, nu supravieţuieşti.”
Europa Liberă: Deci în fond femeia se sacrifică pentru bunăstarea familiei?
Nadia Lungu: „Da, ea este eroina familiei. Femeia caută să scoată familia din impas.”
Soţii nu prea acceptă să stea acasă cu copiii
Your browser doesn’t support HTML5
Femeile care îşi urmează studiile şi/sau vocaţia se ciocnesc de alte probleme care le împiedică să avanseze în carieră tot atît de repede precum bărbaţii. Organizaţiile de femei vorbesc despre lipsa de servicii sociale şi discriminarea de pe piaţa muncii, o parte din vină atribuindu-le însă şi stereotipurilor care domină în societate.
Valentina Bodrug-Lungu, expert în materie de gen, preşedinta de onoare a organizaţiei „Gender-Centru”: „Lipsa sau insuficienţa de locuri la grădiniţe de copii, la creşe. Momentan devine un impediment la avansarea, promovarea femeilor. Şi nicio femeie nu-şi poate permite luxul să meargă la serviciu dacă trebuie să stea cu copilul după masă, deoarece la şcoală, în instituţiile de învăţămînt nu există program prelungit. Vorbim în situaţia cînd soţii nu prea acceptă să stea acasă, paralel, alături sau în locul soţiei să aibă grijă de copil. Cu regret, tradiţional se consideră că bărbatul are locul menit în viaţa publică, pe cînd femeia are locul menit în viaţa de familie, în viaţa privată.”
Multe femei care revin din concediul de îngrijire a copilului îşi găsesc locul de muncă ocupat şi sînt nevoite s-o ia de la capăt la altă slujbă, în timp ce colegul de breaslă bărbat a acumulat experienţă, mai invocă organizaţiile de femei .
Pe de altă parte, activistele remarcă şi că femeile n-au învăţat să „negocieze” cu bărbaţii posturile de răspundere.
Le-am întrebat pe cîteva femei întîlnite ocazional în stradă ce cred ele că le-ar împiedica să ajungă în funcţii de conducere:
- „Sînt multe femei care ele conduc, acelea înseamnă că ele au poate ajutor mai mare din partea bărbatului. Da în cîte-o familie este aşa că femeia fuge peste tot da bărbatul nimic. El vine acasă şi citeşte ziare ori se uită pe televizor. ”
- „Bărbaţii nu prea dau voie, nu le place bărbaţilor femeia să conducă.”
- „Pur şi simplu n-au posibilităţile celea care le trebuiesc, şi cu necazurile astea, zarplată nu-i şi femeile săracile unde ele să fugă mai repede, şed şi se gîndesc cum să ajungă ziua cea de mîine ca să întreţie copiii, familia. Ştiţi cum, greutăţi foarte mari. ”
- „Sînt şi prejudecăţi, dar dacă femeia vrea ajunge unde doreşte.”
- „Marea majoritate a femeilor sînt predispuse pentru a sluji familia, dar funcţiile înalte necesită foarte mult timp şi o dedare societăţii, ceea ce nu fiecare femeie o doreşte.”
Ultima statistică gender a Biroului Naţional de Statisitică arată că rata şomajului este mai mică la femei decît la bărbaţi, însă ponderea femeilor în populaţia inactivă este mai mare, de peste 55%, asta însemnînd că o parte din femei se ocupă numai cu gospodăria. Nu se indică însă cîte din ele au şi studii superioare, cercetările arată că o parte din femeile instruite decid să se ocupe de grijile casnice şi educarea copiilor decît să fie angajate cu un salariu mic, ce-i drept în condiţiile cînd soţii au un venit mulţumitor.