Miting în favoarea egalității de sex

Discriminarea femeilor - dovadă că societatea n-a depășit însă stadiul patriarhal și sexist.

„Vrem egalitate pentru femei” este mesajul principal scandat astazi de membrii Coalitiei Nediscriminare si cetateni simpli, sustinatori ai proiectului de lege anti-discriminare. Unul din ei, Artiom Zavadovschi spune de ce au iesit sa protesteze astazi, cand se implinesc 100 de ani de cind 8 martie este sarbatorita drept zi a femeilor.

Artiom Zavadovschi: „Drepturile femeiei sunt incalcate in Moldova. Vrem mai multe reprezentante de genul feminin in Primarie, in sfera luarii deciziilor.”

Azi dimineata am primit pe strada o hartie care anunta ca Moldova este in pericol odata ce legea nediscriminare va fi votata, ca urmeaza casatorii intre homosexuali, parade gay si propaganda homosexuala. L-am intrebat pe Oleg Brega din consiliul Coalitiei Nediscriminare daca legea nediscriminare ar putea fi o cauza a degradarii societatii.

Oleg Brega: „Nicidecum nu, asta este in spirit democratic, taman protectia oricarui fel de minoritate. Oricine dintre noi se poate trezi intr-o minoritate, pentru ca-i batran, tinar, sarac sau poate prea bogat – poate fi intr-o buna zi prin lege sau prin fapte sa fie discriminat. Daca ar fi aceasta lege, ar putea s-o invoce oricand ca sa-si apere drepturile si interesele.”

Reprezentare mai largă în sfera deciziilor

Your browser doesn’t support HTML5

Reprezentare mai largă în sfera deciziilor



Am intrebat o alta participanta la protest, Christina Weis o voluntara din Germania, cum nemtii se descurca la capitolul egalitatea in gen.

Christina Weis: „In Germania sunt mai multe femei in locuri de conducere. Dar si acolo este discriminare. Si acolo astazi oamenii protesteaza.”

Europa Libera: Dar in general de ce femeile sunt discriminate?

Christina Weis: „Pentru ca traim intr-o societate patriarhala si sexista. In Parlament sunt prea multi barbati care fac legea asa cum le place lor, si aceasta este o prostie.”

Tomoya Simid este japonez si face si el o luna de voluntariat in Moldova. El spune ca in parlamentul japonez exista femei dar totusi nu este egalitate intre barbati si femei. Discriminarea este mai accentuata atunci cand o femeie isi cauta de lucru si pur si simplu este discriminata.

Deputata in primul Parlament, Ludmila Scalnai, presedinta Asociatiei Femeilor mi-a spus ca in Suedia si in Finlanda, de exemplu, drepturile femeilor sunt mai respectate din cauza culturii lor.

Ludmila Scalnai: „Se spune ca este o zicala acolo în Finlanda. Presedintele si prim-ministrul sunt femei. Dar in Suedia copiii il intreaba pe taticu: E adevarata ca si un barbat poate fi presedinte de tara?”

Peste doua zile ar urma sa aiba loc un prostest impotriva protestului de astazi, organizat de adversarii legii nediscriminare, intre care Alianta Salvarii Familiilor din Moldova.