Partidul Liberal și Mișcarea Acțiunea Europeană fuzionează

Mihai Ghimpu și Veaceslav Untilă după semnarea accordului

Mihai Ghimpu: „Selectarea candidaţilor la funcţia de primar şi consilier se va efectua în baza criteriilor de performanţă profesională”.

Partidul Liberal şi Mişcarea „Acţiunea Europeană” au semnat astăzi un acord de fuziune. Liderii celor două formaţiuni politice, Mihai Ghimpu şi Veaceslav Untilă speră să obţină astfel un scor bun la alegerile locale preconizate pentru luna iunie.

Liderul mişcării „Acţiunea Europeană”, Veaceslav Untilă s-a declarat convins că fuziunea între PL şi MAE va fi în avantajul ambelor partide, mai ales că alegerile locale bat la uşă.

Veaceslav Untilă
Veaceslav Untilă: „Iarăşi suntem în campanie electorală şi eu cred că asta va da un scor bun pentru Partidul Liberal sau pentru formaţiunea deja unită, unde suntem şi noi. Pentru a face o fuzionare este nevoie ca să se coacă ideea, ideea a fost lansată înainte de campania electorală dar s-a copt acum, în ajunul campaniei electorale locale”.

Mişcarea Acţiunea Europeană a obţinut sub 2 % la alegerile parlamentare din 28 noiembrie anul trecut, rezultat care nu i-a permis să acceadă în parlament.

Veaceslav Untilă a spus că în negocierile cu Partidul Liberal nu s-a ajuns la împărţirea funcţiilor ce urmează să revină foştilor lideri MAE în cadrul formaţiunii gazdă şi că acest lucru se va decide la congresul republican al PL de duminică.

Duminică: congres republican al PL

Your browser doesn’t support HTML5

Duminică: congres republican al PL



Întrucât MAE aderă la liberali cu tot cu structurile sale din raioane, liderul liberal Mihai Ghimpu a dat asigurări că nu vor exista neînţelegeri la stabilirea candidaţilor pentru funcţiile de primari şi consilieri la viitoarele alegeri locale.

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „Selectarea candidaţilor la funcţia de primar şi consilier se va efectua în baza criteriilor de performanţă profesională şi politică, ţinându-se cont de interesele de reprezentare ale MAE şi PL. În cazurile litigioase se va purcede la un sondaj de opinie în urma căruia se va alege candidatura optimă. Şi noi avem în unele localităţi doi-trei candidaţi. Şi noi am hotărât şi în unele localităţi am şi avut sondaje. Ce arată sondajul aceea va fi. Pentru noi este important ca să nu avem oameni care sunt departe de realitate şi pur şi simplu au ambiţii că vor să candideze. Important e să realizăm programul partidului”

Dar poate oare fuziunea între PL şi MAE garanta liberalilor mai multe voturi la alegerile locale din vară? Este întrebarea pe care i-am adresat-o directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Arcadie Barbăroșie: „MAE nu a luat prea multe voturi în alegerile parlamentare, deci electoratul MAE-ului este unul destul de subţire. Dar la alegerile locale lucrurile se bazează pe o altă logică. Cetăţeanul votează în mai mare măsură personalităţile şi în mai mică măsură doctrine, partide, etc. Dar totuşi trebuie să subliniem aici că pentru alegerile pentru consiliile raionale situaţia este mult mai politizată. Deja acolo lumea votează partide şi liste de partide”

Aşa cum alegerile locale reprezintă un test pentru fiecare partid care vrea să câştige şi alegerile parlamentare, fuziunea PL şi MAE, în opinia lui Arcadie Barbăroşie, va căpăta pentru liberali o importanţă dublă.