Jurnal de corespondent: O poveste penibilă și sordidă

Cu puţină vreme în urmă, Partidul Naţional Liberal a făcut o alianţă foarte strînsă cu Partidul Conservator. Nu ştia liderul liberal, Crin Antonescu, cine e Dan Voiculescu?

Recenta decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care stabileşte că Dan Voiculescu a fost informator al Securităţii este punctul final al unei poveşti penibile şi sordide. Om de afaceri prosper, mare magnat de presă, Dan Voiculescu a avut – are şi acum – ambiţii politice. A înfiinţat un partid, Partidul Conservator, fără ideologie şi fără personalitate, supranumit partidul – televizor, pentru că nu exista decît graţie posturilor TV din proprietatea preşedintelui fondator. Jocuri politice obscure şi murdare au făcut ca acest partid de buzunar să participe la un moment dat la guvernare.

Cît priveşte pe Dan Voiculescu, trecutul lui dubios era cunoscut de toată lumea. Înainte de 1989 lucrase în comerţul exterior, cu deosebire la o firmă despre care se ştie că era controlată de Securitate.

Cum de recunoaşterea statutului de informator al lui Dan Voiculescu vine totuşi atît de tîrziu? Şi aici avem zone de umbră. În anul 2000, pe vremea lui Emil Constatinescu, dosarul lui Dan Voiculescu a fost, alături de altele, secretizat. În ce scop? Mister. Ca să-i permită să-şi continue fără probleme cariera politică? E o ipoteză plauzibilă. Cînd, peste cîţiva ani, apare în sfîrşit dosarul lui Voiculescu, lucrurile devin clare: omul fusese informator, îşi turnase şi propria familie şi folosise mai multe pseudonime, dintre care unul, Felix, a devenit notoriu. Să nu credeţi că Voiculescu a făcut pasul înapoi după ce a văzut dovezile din dosar. Dimpotrivă.

Sfătuit de un avocat abil a recurs la fel de fel de tertipuri procedurale pentru a infirma decizia dată de Consiliul Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii. Iată totuşi că manevrele sale au eşuat. Dar care sunt consecinţele acestui eşec? Dan Voiculescu este vicepreşedinte al Senatului. Nu e în pericol să-şi piardă postul şi, de ce nu, poate visa să ajungă preşedinte al înaltului for. Televiziunile pe care le controlează continuă să manipuleze grosolan populaţia.

Cu puţină vreme în urmă, Partidul Naţional Liberal a făcut o alianţă foarte strînsă cu Partidul Conservator. Nu ştia liderul liberal, Crin Antonescu, cine e Dan Voiculescu? Ştia foarte bine. N-a reacţionat nici după decizia Înaltei Curţi. Acum patru ani, Crin Antonescu a fost cel care a redactat cererea de excludere a Monei Muscă din partid, manifestînd o vehemenţă necruţătoare. Mona Muscă, autoare a cîtorva note informative la Securitate, a dispărut din politică. Dan Voiculescu e pe val, se pregăteşte pentru victoria în alegeri. Aşa-i la noi: mai devreme sau mai tîrziu vine răsplata jertfei patriotice.