Leonid Kuchma neagă vreo responsabilitate în uciderea ziaristului Gheorghi Gongadze

Leonid Kuchma

Opoziţia din Parlament vede în anchetă mai degrabă o încercare a regimului Ianukovici să spele numele lui Kuchma.

Fostul preşedinte al Ucrainei Leonid Kuchma a declarat, din nou, că nu a fost implicat, în nici un fel, în uciderea jurnalistului Gheorghi Gongadze în 2000. Declaraţia lui Kuchma urmează la o zi după ce Procuratura a anunţat că a deschis o anchetă penală împotriva fostului preşedinte în legătură cu uciderea jurnalistului de investigaţie Gheorghi Gongadze. Ileana Giurchescu are detalii.

Decizia Procuraturii a fost o surpriză. Reacţia lui Kuchma, nu. Ieşind de la Procuratură, Kuchma a declarat că este pregătit să treacă prin purgatoriu ca să-şi dovedească inocenţa. Marţi, Procuratura a anunţat deschiderea anchetei împotriva lui Kuchma, astăzi în vârstă de 72 de ani.

Adjunctul procurorului şef, Renat Kuzmin a pecizat că Leonid Kuchma este bănuit de abuz de putere şi de încălcarea legii prin faptul că ar fi dat ordine ilegale, cu rezultatul că un ziarist a fost ucis. Kuzmin a mai declarat că ancheta se va încheia repede şi că pe perioada investigaţiei, Kuchma nu are dreptul să părăsească ţara.

Gongadze conducea o publicaţie pe internet, foarte critică la adresa lui Kuchma. În 2000 a fost răpit şi ucis. Corpul lui decapitat şi ars a fost găsit într-o pădure din apropiere de Kiev, la mai mult de o lună de la dispariţia jurnalistului.

Kuchma a respins mereu orice responsabilitatea deşi există înregistrarea unei voci, care seamănă cu a lui, şi care cere „să se facă ceva” cu jurnalistul incomod. Autenticitatea imprimării nu a fost niciodată dovedită dar, acum, Procuratura a declarat că vor fi acceptate ca dovezi în anchetă.

Într-un comentariu pe Internet, soția lui Gongadze a salutat decizia Procuraturii, afirmând că speră ca de data asta ancheta să se încheie cu succes. Pe de altă parte, un avocat al familiei Gongadze a declarat că ancheta vine prea târziu şi nu are şanse să scoată la iveală noi informaţii.

Acelaşi scepticism în rândul opoziţiei din Parlament, care vede în anchetă mai degrabă o încercare a regimului Ianukovici să spele numele lui Kuchma. Alexander Zhyr a condus comisia parlamentară care a investigat cazul Gongadze şi crede că acum avem mai de grabă de a face cu o manevră politică. La sfîrşit, toată vina va fi pusă pe fostul ministru de interne Kravcenko.

Anul trecut, Procuratura a afirmat că ordinul de ucidere a jurnalistului ar fi fost dat de ministrul de interne Iuri Kravcenko. Numai că acesta a murit deja în 2005, se pare că s-a sinucis. Până acum, doi ofiţeri ai ministerului de interne sunt în închisoare în legătură cu uciderea lui Gongadze. Persoane acuzată că l-a decapitat pe ziarist, generalul de poliţie Alexi Pukach, aşteaptă să fie judecat.