Catastrofa din Japonia, criza din Africa și Orientul Mijlociu, creșterea prețului petrolului ar putea întări economia rusă și consolida guvernul Putin.
Rusia foloseşte în propriul său interes, atît de politică externă cît şi economic, crizele actuale ale lumii şi mai cu seama situaţia de după cutremurul din Japonia, încercînd să se repoziţioneze ca lider mondial. Situaţia s-ar putea într-adevăr să ajute economia Rusiei, dar, pe termen lung, ar putea duce la noi derapaje autoritare deoarece preţurile mari la petrol întăresc actualul guvern de la Moscova.
Preţul la barilul de petrol s-a apropiat săptămîna asta de 105 dolari, cam cît a fost şi în urma cu 3 ani şi experţii spun că ar putea ajuta Rusia să iasă din recesiune mai repede decît era de aşteptat.
In aceste condiţii imediat după cutremurul şi tsunami-ul devastator din Japonia, premierul de la Moscova Vladimir Putin a oferit cu generozitate sprijinul energetic al ţării sale Japoniei, uitind de divergenţele legate de insulele Kurile .
Analistul politic Andrei Piontkovsky crede că situaţia din Orientul Mijlociu şi creşterea preţurilor la petrol vor duce la reluarea retoricii Moscovei de „mare putere” care se va traduce prin revenirea la retorica strident anti occidentală: ”Ne întoarcem la epoca de aur din 2006 si 2007 cu propaganda oficială vorbind despre marea putere energetică a Rusiei. Va fi foarte bine pentru un mic grup de oameni şi pentru o scurtă perioadă de timp, dar cu siguranţă va fi rău pentru ţară.”
Analistul rus îi aminteşte corespondentului nostru Gregory Feifer de declaraţia preşedintelui Medvedev despre protestele din Orientul Mijlociu, cînd a învinovăţit Occidentul pentru revolte şi a spus că „Occidentul a pregătit un astfel de scenariu şi pentru noi” şi despre declaraţia premierul Putin despre „cruciadele medievale”, referindu-se la operaţiunile militare în sprijinul civilor din Libia.
Pe de altă parte Rusia nu a votat impotriva rezolutiei ONU în legatură cu Libia, aşa cum era de aştept şi acest lucru este considerat de Fiodor Lukianov de la „Rusia în afacerile globale” aspectul cel mai important în evoluţia politicii externe a Moscovei: ”Asta nu înseamnă că Rusia a devenit mai pro-occidentală. Rusia a devenit mai puţin globală, ceea ce înseamnă că nu va mai confrunta Washingtonul în orice problemă şi peste tot, pentru că şi-a redefinit politica de la o agendă globală la una regională.”
Lukianov spune că Moscova în politica sa externă şi recalculează acum cu mai mult pragmatism priorităţile. Aceasta este singura schimbare.
Cu prognoza creşterii în continuare a preţului la petrol, scrie corespondentul nostru, pentru criticii premierului Vladimir Putin ar putea veni vremuri complicate şi dacă premierul va fi reales preşedinte în 2012, ar putea rămîne la putere în următorii 12 ani.