4.05 - Vaclav Havel la aniversarea a 50 de ani a Europei Libere/Libertatea

Vaclav Havel

Vaclav Havel: Europa Liberă a fost în lungii ani ai comunismului singurul instrument al schimbului liber de informaţii, de presă liberă.

4 mai 2001

Ora Moldovei.


Vaclav Havel la aniversarea a 50 de ani a Europei Libere/Libertatea.

Dan Ionescu: La numai o zi, după ce în întreaga omenire a fost marcată Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, posturile de radio Europa Liberă şi Libertatea au sărbătorit 50 de ani de existenţă. La ceremoniile desfăşurate în această dimineaţă la sediul postului nostru de radio a participat şi preşedintele Republicii Cehe, Václav Havel. Fostul dizident din anii de ocupare a Cehoslovaciei de către trupele sovietice, a rostit cu această ocazie un discurs memorabil, pe care vi-l rezumă Edgar Şelaru.

Václav Havel: „Doamnelor şi domnilor, sosind în această dimineaţă la Europa Liberă, mi-am dat seama că ea m-a însoţit de-a lungul vieţii. Am 65 de ani, Europa Liberă are 50 şi îmi amintesc că la 15 ani ascultam uneori emisiunile, când tatăl meu stătea cu urechea lipită de radio. Am devenit apoi eu însumi un ascultător ceva mai atent, mai avizat şi mai receptiv.

Mai târziu, în anii ʼ60 am vizitat sediul din München al Europei Libere, apoi am devenit şi colaboratorul ei. Aşadar, m-a urmărit într-un fel toată viaţa. Acesta este, însă, un motiv personal. Mai important este ce a însemnat Europa Liberă pentru ţara noastră.

Europa Liberă a fost în lungii ani ai comunismului singurul instrument al schimbului liber de informaţii, de presă liberă şi totodată singurul, sau cel puţin cel mai important spaţiu de comunicare al opoziţiei de la noi cu comunitatea internaţională. Cred că societatea noastră datorează Europei Libere întreaga recunoştinţă pentru rolul jucat în trecut.

Europa Liberă are, însă, o importanţă mare şi astăzi, iar această importanţă este dublă. Este mai întâi faptul, că rolul pe care l-a jucat pentru noi, ţările postcomuniste, aflate în spatele cortinei de fier, îl joacă mai departe pentru alte state, conduse de guverne şi regimuri nedemocratice. A doua semnificaţie ne este adresată nouă, celor care ne-am eliberat.

Trăim într-un climat al libertăţii cuvântului. Nu trăim într-un regim nedemocratic, nu ne aflăm sub un guvern totalitar. Şi cu toate acestea, după părerea mea, Europa Liberă are şi pentru noi o mare importanţă. Asta pentru că menţine un standard ridicat al profesionalismului ziaristic, al independenţei jurnalismului politic, cu o vedere analitică de ansamblu.

Cred că este un lucru extrem de important în aceste vremuri dramatice, în care perpetuarea unor mentalităţi izvorâte din întreruperea tradiţiilor democratice, crează uneori o stare de haos. Inclusiv pe scena publicisticii, unde asistăm la înflorirea ziarelor de bulevard şi la răspândirea comentariilor politice tendenţioase, într-un stil superficial, pripit, încrâncenat, arogant şi caustic. Cred că tocmai de aceea este foarte bine să existe un reper de presă cu tradiţie, cu o bună cunoaştere a întregii lumi, capabil să promoveze cultura şi să fie o sursă de inspiraţie”, a spus Václav Havel, care în încheiere a adăugat:

Václav Havel: „În final, cred că trebuie să mai spun un singur lucru, anume că este o mare onoare pentru Republica Cehă, că sediul Europei Libere se află aici, la Praga, şi că de aici, din Praga se răspândeşte în lume mesajul adevărului şi speranţei. Vă mulţumesc.”

Dan Ionescu: După discursul preşedintelui Republicii Cehe, au fost citite mesaje de salut din partea unor personalităţi politice din numeroase ţări. În mesajul său, preşedintele Statelor Unite, George Bush, a menţionat contribuţia postului nostru de radio la extinderea accesului liber la informaţii în întreaga Europă. „De-a lungul anilor, scrie Bush, redactorii de la Europa Liberă/Libertatea au ajutat popoarele iubitoare de pace să iasă învingătoare din războiul rece şi au dat speranţe celor aflaţi sub regimuri totalitare.”