Război cultural contra lui Imre Kertész şi „homosexualului“ Thomas Mann

Reprezentanți ai dreptei radicale în sala Parlamentului la Budapesta

La bacalareatul din Ungaria elevii vor putea fi examinaţi, în continuare, din operele scriitorilor György Spíro şi Imre Kertész, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.


Războiul cultural declanşat în Ungaria de forţele naţionalist-extremiste îl are acum în vizor şi pe scriitorul german, Thomas Mann (1875-1955), autorul unor celebre romane ca,
Thomas Mann
de pildă, Casa Buddenbrook (1901), Muntele vrăjit (1924), Doctor Faustus, viața compozitorului german Adrian Leverkühn povestită de un prieten (1947) sau Confesiunea escrocului Felix Krull (1954). Extremişti ungari invocă faptul că laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Thomas Mann, ar fi fost homosexual şi ca atare literatura pe care a produs-o ar contraveni valorilor naţionale eterne.

Citînd blogul „Pusztaranger“, care difuzează articole despre Ungaria contemporană în limba germană, revista „Der Spiegel“ s-a referit la dimensiunea absurdă pe care au luat-o atacurile extremiştilor din partidul parlamentar Jobbik împotriva unor personalităţi culturale. În acest context, revista germană aminteşte de demersurile celor de la Jobbik de a solicita scoaterea lui Imre Kertész, laureat al Premiului
Nobel pentru Literatură, de pe lista autorilor din operele cărora urmează să fie examinaţi elevii la bacalaureat. O solicitare în acest sens a fost adresată ministrului pentru resurse naţionale, Miklós Réthelyi şi Parlamentului de la Budapesta. Autorul acestui demers smintit este deputatul Jobbik, Zsolt Németh, născut în 1984.

Acelaşi extremist a mai cerut şi îndepărtarea scriitorului György Spíro din planul de învăţămînt, acuzîndu-l de maghiarofobie şi manifestări duşmănoase faţă de Ungaria. Lui Imre Kertész i se reproşează un interviu acordat anul trecut ziarului conservator german „Die Welt“ în care scriitorul s-a referit la ieşirile antisemite ale unor demnitari din Ungaria. Kertész ar fi prezentat Budapesta într-un mod scandalos, susţine activistul Jobbik, din cauza asta nu mai poate fi considerat maghiar.

Imre Kertész
„[...] Pentru extremiştii de dreapta din Ungaria“, scrie „Pusztaranger“, „Kertész şi Spíró sunt, în primul rînd, autori «evrei» şi «trădători de patrie»“ care nu merită să constituie subiecte la examenul de bacalaureat.

Ministrul Miklós Réthelyi a respins indexul propus de Jobbik. În răspunsul său bizar, citat de „Spiegel“, ministrul afirmă că actualul guvern nu vrea să fie un moştenitor al „dictaturii“ care, pe baze politice, a efectuat „purificări în domeniul artei“. „Mai avem de aşteptat cîţiva ani, dacă nu decenii, cînd valoarea sau non-valoarea estetică a celor doi se va fi dezlipit de sensibilitatea noastră istorică actuală.“