Mai comunişti decât… comuniştii

Liderii PCRM spun că reînfiinţarea PCM ar fi un truc electoral al oponenţilor.

Igor Kucer a anunţat că doreşte reînfiinţarea unui nou Partid Comunist al Moldovei, păstrând denumirea şi simbolica partidului din perioada sovietică, uşor diferite de cele ale Partidului Comuniştilor condus de Vladimir Voronin. Activistul Igor Kucer a anunţat că procedura de înregistrare a formaţiunii sale a început deja şi că poate dura aproximativ 2-3 luni. Potrivit Moldpres, Kucer a afirmat că Partidul Comuniştilor aflat la putere între 2001 şi 2009 ar fi devenit un partid al burgheziei. Valentina Ursu a căutat să afle mai multe despre situatia de pe eşicherul politic al stîngii de la Chişinău.

Câteva persoane acuză PCRM-ul că a deviat de la valorile comuniste. Iată de ce în Republica Moldova ar putea apărea în lunile următoare partidul comunist, a nu se confunda cu Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Deputatul PCRM, Eduard Muşuc, a declarat pentru Europa Liberă că proiectul nu ar fi unul serios.

Eduard Muşuc: „Ansamblul ăsta trei păduchi, aş spune eu, nici n-are rost să reacţionăm. Tehnologii electorale murdare, de care se folosesc concurenţii noştri electorali.”

Europa Liberă: Sunteţi acuzaţi că chipurile aţi fi deviat de la valorile comuniste.

Eduard Muşuc: „Cred ei aşa că vor trezi o zâzanie, lor n-o să le meargă, deoarece de la PCRM nu pleacă nimeni, nici un vot, nici un om, nici un membru.”

Europa Liberă: De ce credeţi că vă învinuiesc că aţi fi luat-o spre dreapta?

Eduard Muşuc: „Sigur că doctrina, şi ideologia, şi programul PCRM-ului nu este al partidului cela de altă dată. Sigur că sunt schimbări, modificări esenţiale, luând în calcul realităţile zilei de astăzi, ale secolului 21. Orice doctrină, orice ideologie se află în proces de dezvoltare.”

Maria Postoico, şefa fracţiunii parlamentare a comuniştilor, spune că ideea fondării unui partid comunist de alternativă este un scenariu, dar că ea nu cunoaşte cine ar fi autorii lui.

Maria Postoico: „Îmi este greu să spun. Cineva care e cointeresat ca să mai apară partide paralele. Este un proiect, care de fapt prin diferite metode tinde să demoralizeze electoratul nostru şi membrii noştri. Dar noi am dovedit nu o dată că suntem puternici. Cu cât mai multe atacuri sunt, cu atât mai puternici ne face. Toţi suntem mobilizaţi să ajutăm candidaţii noştri, şi primarii şi consilierii locali.”

Europa Liberă: De ce susţinătorii ideilor comuniste acuză PCRM-ul actual, în frunte cu domnul Voronin, că ar fi luat-o mai pe dreapta şi nu sunt atât pe eşichierul de stânga?

Maria Postoico: „Noi tot timpul am pledat anume priorităţile sociale, nu înţelegem cum putem să fim pe dreapta.”

Europa Liberă: Vă numesc un fel de liberali-burghezi.

Maria Postoico: „Fiecare are dreptul la opinii, dar judecăm după fapte.”

Despre starea de spirit în PCRM l-am întrebat pe Victor Stepanic, cel care a abandonat de ceva timp formaţiunea condusă de Vladimir Voronin.

Victor Stepaniuc: „Sigur în Partidul Comuniştilor actual sunt mai multe tensiuni acolo şi ele au existat mai ales în ultimii ani. Nu întâmplător o parte din foştii comunişti s-au rupt de această formaţiune. Dar felul cum a fost prezentat proiectul cela ideologic de perspectivă, a aşa numitului partid comunist a Moldovei, el are mai mult un context electoral, e cusut cu aţă albă.”

Europa Liberă: Faptul că unii consideră că partidul şi domnul Voronin au luat-o la dreapta e justificat?

Victor Stepaniuc: „Indiscutabil că din punct de vedere social-economic Partidul Comuniştilor nu este astăzi un partid de stânga. Voronin a reglat conducerea comunistă după 2006, iată cam aşa, în frunte cu domnul Dodon. Că de fapt curentul ăsta liberalist a venit odată cu promovarea domnului Dodon. Ei au promovat de fapt economia liberă, practic nereglabilă. Indiscutabil că PCRM-ul astăzi este dus de parte în dreapta. El numai după mesajul lui demagogic şi ideologic parcă s-ar afla pe stânga, cu ideologia comunistă, cu simbolurile marxist-leniniste, dar în realitate acesta este un partid foarte straniu. Nu are nimic comun absolut cu doctrina.”

L-am întrebat şi pe directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă „Adept”, Igor Boţan, ce crede el despre comuniştii atacaţi de comunişti.

Igor Boţan: „Putem presupune că în spatele acestui proiect se află persoane influente, care vor oarecum să submineze poziţiile Partidului Comuniştilor. Dar cei care au lansat proiectul şi principalii figuranţi au dreptate, fiindcă într-adevăr Partidul Comuniştilor nu mai este un partid cu adevărat comunist. Dacă ne amintim în aprilie 2007 ei au lansat aşa-numita revoluţie liberală, iar programele pe care le-a desfăşurat Partidul Comuniştilor într-adevăr au fost cu tentă liberală.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar numai unii din exterior consideră că partidul lui Vladimir Voronin ar fi luat-o la dreapta. În sânul partidului nu se crede aşa.

Igor Boţan: „Noi ne amintim foarte bine că Vladimir Voronin afirma că de fapt Partidul Comuniştilor este un partid de orientare social-democrată, iar faptul că nu-şi schimbă denumirea este legat de ratingul electoral. Ne amintim că Vladimir Voronin în mod public afirma, că dacă partidul şi-ar schimba denumirea, ar putea eventual pierde până la 15 procente din susţinători. Deci, chiar Vladimir Voronin menţiona că de fapt partidul nu este comunist.”

Europa Liberă: Dar cum vedeţi starea lor de spirit, în PCRM?

Igor Boţan: „Starea de spirit a comuniştilor deocamdată e combativă, dar Partidul Comuniştilor înţelege că neaflându-se la guvernare, pierde oarecum teren. Cultura politică patriarhală din Republica Moldova îndreaptă o parte din alegători spre partidele aflate la guvernare.”

Igor Boţan, a lăsat să se înţeleagă că Partidul Comuniştilor a pierdut putere şi se simte foarte neconfortabil în opoziţie.