Vox populi la Comrat

Alegătorii din Comrat aşteaptă mai multă colaborare între autorităţi după 5 iunie.

Colaborarea între diferite ramuri ale puterii locale, precum şi colaborarea cu puterea centrală par să fie subiecte fierbinţi ale campaniei de la Comrat pentru alegerile locale din 5 iunie, aşa cum spun mai mulţi alegători intervievaţi la faţa locului de corespondentul Europei Libere, Denis Zavorotnîi.

„Primarul municipiului Comrat prin statut se supune Comitetului Executiv al Găgăuziei şi başcanului. Evident că aceste relaţii trebuie să fie în primul rând relaţii de lucru, şi nu legături politice. Dar aşa se întâmplă că postul de primar al Comratului este perceput ca o treaptă în carieră pentru a deveni în viitor başcan”.

„Nu prea am încredere în nimeni”.

„Este dificil să spui care candidat este mai bun. Unul e mai bun decât altul. Nu înţelegi. Desigur, contează faptele”.


„Toţi candidaţii care pretind la fotoliul de primar evident că au anumite calităţi care le-ar permite să rezolve problemele oraşului. Totul depinde cât de bine îşi vor prezenta programele electorale, cum îi vor convinge pe alegători şi ce susţinere le vor acorda nemijlocit votanţii în timpul alegerilor”.

„Găgăuzii trebuie să voteze corect şi să înţeleagă cine este gospodarul adevărat al oraşului”.

Europa Liberă: Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă municipiul Comrat?

„Problemele oraşului sunt mai mult drumurile stricate”, „ca şi la toţi, problema locurilor de muncă”, „problema canalizării, desigur, în primul rând”, „să rezolve problemele cu apa”, „faptul că românii doreau să cumpere întreprinderea SU-Kanal. Dacă era deja în proprietatea lor, acum am fi avut preţuri exagerate la apă şi o dependenţă de români. Totuşi, consilierii municipali au reuşit să păstreze întreprinderea”.

„În Comrat nu au mai rămas tineri. Pentru că nu se pot angaja aici, ei sunt nevoiţi să muncească peste hotare”.

„Peştele de la cap se strică. Toate problemele se încep de la autorităţile republicane. Dacă ne-ar permite să avem un buget exclusiv al nostru, aşa încât banii să nu fie transferaţi la Chişinău, dar să rămână în Găgăuzia, regiunea ar fi mai prosperă”.

„Autorităţile de la Chişinău ne-au tăiat toate subvenţiile şi dacă în Comrat trebuia să ajungă cinci sau opt milioane de lei, a ajuns doar un milion şi jumătate. Aşa se poate?”

„Dacă banii ar rămâne aici, într-adevăr n-ar fi atâtea probleme. Şi nu contează ce fel de primar eşti, de cine eşti susţinut. Toţi sunt buni atunci când există bani”.


„Desigur, probleme sunt multe şi oraşul are nevoie în acest moment de un adevărat gospodar, care măcar în proporţie de 50-60 la sută ar demonstra că este un primar care ţine sub control mersul lucrurilor, atunci când vine vorba de dezvoltarea oraşului sau alte probleme. Trebuie să i se ofere un statut Comratului. Din moment ce vorbim că municipiul Comrat încă mai este capitala Găgăuziei, trebuie să-l facem mai atractiv pentru investiţii. Totuşi, asta s-ar putea face numai dacă s-ar rezolva toate conflictele dintre primar şi consiliul local. Dar încă nu se ştie care va fi componenţa consiliului”.

„De rezultatele alegerilor depinde nu doar viitorul meu, dar şi viitorul familiei mele şi a oraşului meu. Sigur că este important să mergem la vot. Chiar dacă am obosit de atâtea alegeri, ce să-i faci, trebuie”.