Ştefan Secăreanu: „Fracţiunea PPCD atenţionează opinia publică din ţară şi cea de peste hotare că R. Moldova a început deja să alunece de la democraţie spre autoritarism.”
25 mai 2001
Ora Moldovei.
Comuniștii cer scoaterea în afara legii a PPCD.
Dan Ionescu: Parlamentul a fost astăzi scena unor dezbateri aprinse, în cadrul cărora unii deputaţi comunişti au cerut scoaterea în afara legii a singurului partid de opoziţie – Partidul Popular Creştin-Democrat. Aceiaşi deputaţi au solicitat Procuraturii generale să se ocupe îndeaproape de activitatea creştin-democraţilor. Liderul PPCD, Iurie Roşca, s-a arătat îngrijorat de „acţiunile represive ale comuniştilor”, pe care le-a calificat drept un act de intimidare. Relatează Sergiu Praporşic.
În şedinţa de astăzi a Parlamentului mai mulţi deputaţi comunişti au solicitat Procuraturii generale să intenteze acţiuni penale împotriva grupului parlamentar creştin-democrat de opoziţie. Iar liderul fracţiunii comuniste, Victor Stepaniuc, a declarat că Partidul Popular Creştin-Democrat trebuie interzis.
Comuniştii au făcut aceste declaraţii, după ce unul dintre vicepreşedinţii PPCD, deputatul Ştefan Secăreanu, a declarat de la tribuna Parlamentului că Partidul Comuniştilor a instituit un control total asupra companiei de stat Teleradio Moldova, nepermiţând opoziţiei să-şi exprime punctul de vedere. Secăreanu a mai spus că „guvernarea comunistă încearcă să pună căluşul în gura presei libere”.
Ştefan Secăreanu: „Fracţiunea Partidului Popular Creştin-Democrat atenţionează opinia publică din ţară şi cea de peste hotare asupra unor manevre antidemocratice extrem de primejdioase ale noii puteri. Republica Moldova a început deja să alunece de la democraţie spre autoritarism. Pentru a opri acest proces avem nevoie de legi şi măsuri, care să ofere garanţii juridice şi politice pentru o presă liberă.”
Ca răspuns, deputatul comunist Iurie Eriomin a cerut Procuraturii generale, în fruntea căreia a fost numit deputatul comunist Vasile Rusu, să instrumenteze mai multe dosare împotriva grupului parlamentar creştin-democrat. În opinia lui Eriomin, drept motive pentru urmărirea în justiţie a deputaţilor PPCD ar servi faptul că pe sediul acestei formaţiuni este arborat Tricolorul României, iar colontitlul ziarului de opoziţie Ţara conţine harta României, care include şi Republica Moldova.
Eriomin consideră că Procuratura trebuie să-l acţioneze în justiţie pe deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov, pentru că acesta este membru al consiliului Mitropoliei Basarabiei, supusă canonic Patriarhiei române şi director al ziarului Motropoliei „Alfa şi Omega”. Comunistul Iurie Eriomin a fost susţinut şi de deputatul pe listele Alianţei „Braghiş”, liderul Partidului Socialist Victor Morev. El a declarat: „luările de cuvânt de tipul celor făcute de Secăreanu trebuie declarate nelegale, iar Procuratura trebuie să examineze aceste chestiuni”.
Mai mulţi comunişti au fost de părere că deputaţilor din opoziţie trebuie să li se interzică să ia cuvântul de la tribuna Parlamentului. Unul dintre ei a declarat că ar fi bine ca fracţiunii PPCD să i se permită accesul la tribuna Parlamentului doar o dată pe lună.
Declaraţiile comuniştilor au trezit protestul liderului Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca.
Iurie Roşca: „Vreau să vă exprim protestul şi îngrijorarea în legătură cu îndemnurile făcute de domnul Eriomin, deputat din Partidul Comuniştilor, şi de domnul Morev, care cer Procuraturii generale să ia măsuri represive împotriva Partidului Popular Creştin-Democrat, ca formaţiune de opoziţie. Opiniile Dumneavoastră politice, domnule Eriomin, şi domnule Morev, sunt foarte interesante, ca să zic aşa. Extravagante, cum vreţi. Geniale. Dar dacă vreţi astăzi să confirmaţi şi celelalte persoane în conducerea Procuraturii generale şi aveţi de gând să conduceţi în acest fel această instituţie, atunci eu într-adevăr trebuie să-mi exprim îngrijorarea, cum se va simţi opoziţia sub guvernarea Dumneavoastră. Lăsaţi procurorul general şi ceilalţi oameni din conducerea Procuraturii generale ei înşişi să aprecieze ce înseamnă încălcarea legii şi ce nu înseamnă încălcarea legii, fără îndemnurile Dumneavoastră de partid. Mulţumesc.”
Drept răspuns, vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Dumitru Prijmireanu, a cerut ca deputaţii creştin democraţi, care vor face declaraţii asemănătoare celei lui Secăreanu, să fie eliminaţi din sala de şedinţe.
Dumitru Prijmireanu: „Toţi ştim, cunoaştem obrăznicia nemărginită a frontiştilor şi de aceea este articolul 116, punctul „C”, „D”, unde-i spus, stipulat că sancţiuni, merge vorba despre sancţiuni – retragerea cuvântului şi eliminarea din sală. Şi ar fi de dorit ca mai des de folosit articolul 116.”
Discuţiile s-au încins la examinarea iniţiativei legislative a deputaţilor creştin-democraţi, privind scoaterea în afara legii a partidelor de orientare nazistă-fascistă şi comunistă. Comuniştii au refuzat să voteze această lege, chiar şi atunci când creştin-democraţii au propus omiterea ce se referă la partidele de orientare comunistă. Liderul comuniştilor din Parlament, Victor Stepaniuc, a respins şi această propunere. El a spus că grupul său parlamentar va prezenta o iniţiativă privind interzicerea partidelor fasciste şi naziste, afirmând că PPCD este expresia dreptei radicale şi ar trebui interzis.
Victor Stepaniuc: „Frontiştii de dimineaţă fac declaraţii în sprijinul ideilor pluralismului de idei şi a presei libere, dar după aceea după masă se trezesc că trebuie interzise unele partide politice. Unicul partid, care trebuie interzis în ţara asta, Dumneavoastră ştiţi care e. Acel care promovează ura naţională şi aţi promovat-o 10 ani de zile şi o promovaţi zilnic în ziarele Dumneavoastră. Dacă Procuratura la noi ar trebui, şi ar trebui să se uite după chestiunile astea, adică la noi în Constituţie este prevăzut că statul nu poate sprijini ura naţională. Apoi acel partid Dumneavoastră sunteţi.”
Europa Liberă: A urmat răspunsul lui Iurie Roşca.
Iurie Roşca: „Domnule Stepaniuc, Dumneavoastră, în calitatea Dumneavoastră de numărul doi în Partidul Comuniştilor, a treia oară de la microfonul Parlamentului, după domnul Eriomin şi după domnul Morev, faceţi apel către Procuratura generală să ia măsuri represive împotriva Partidului Popular Creştin-Democrat, în calitatea lui de partid parlamentar de opoziţie. Îmi place extraordinar de mult arătătorul Dumneavoastră, cu care tot gesticulaţi la tâmpla atât de profund gânditoare a Dumneavoastră, nu am nici o obiecţie faţă de gândirea politică profundă, pe care o exersaţi în fiecare zi. Nu pot să am nici o obiecţie faţă de libertatea Dumneavoastră de a exprima orice idee politică. Dar nu pot să nu-mi exprim revolta în legătură cu faptul că Dumneavoastră doriţi ca organele de anchetă şi de drept să servească toate ideile, care vă vizitează destul de des în ultima vreme.”
În finalul şedinţei, deputaţii comunişti şi cei din Alianţa „Braghiş” au aprobat componenţa colegiului Procuraturii generale. După vot, Victor Stepaniuc a urat succese noii conduceri a Procuraturii, solicitând-o totodată să ducă la bun sfârşit instrumentarea unui dosar, care, potrivit lui, ar fi fost intentat liderului opoziţiei, Iurie Roşca.
Din Chişinău, Sergiu Praporşic, pentru Radio Europa Liberă.