Protecţia lucrătorilor migranţi, în acţiune

Un Proiectul al OIM şi UE, menit să ajute gastarbaiterii moldoveni reveniţi acasă să-şi recapete drepturile şi să se integreze social.

Muncitorii migranţi întorşi acasă cu noi cunoştinţe obţinute în străinătate vor putea primi documente de atestare la un centru special, care să-i ajute să se reintegreze mai uşor în câmpul muncii din Moldova. Cel puţin acesta este obiectivul Organizaţiei Internaţionale a Muncii care a anunţat că începe un asemenea proiect cu sprijinul Uniunii Europene. Are detalii Lucia Diaconu:


Protecţia lucrătorilor migranţi, în acţiune

Your browser doesn’t support HTML5

Protecţia lucrătorilor migranţi, în acţiune




Proiectul are două ţinte: pe de o parte să ajute guvernul să ofere mai multe garanţii sociale pentru cei care vor să muncească în altă ţară, dar în acelaşi timp să-l ajute să găsească cele mai eficiente măsuri ca să-i facă pe cetăţenii plecaţi să revină în Moldova şi să rămînă să muncească aici.

La modul practic, în cadrul proiectului, R.Moldova va primi consultanţă calificată pentru negocierea acordurilor bilaterale cu ţările în care muncesc moldoveni, aşa încît acestora să nu le fie lezate drepturile.

Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei Sergiu Sainciuc a dat postului nostru de radio mai multe detalii:

S.Sainciuc (stânga), A.Lipciu, M.Levin, A.Farkas, W.Behrendt

„Vor fi create mecanisme eficiente de implementare a acordurilor de securitate socială. Deci: modalitatea de transferare a pensiilor, modalitatea de primire a ajutorului de şomaj în cazul cînd persoana pierde locul de muncă, modalitatea de primire a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, în cazul cînd se va îmbolnăvi, asigurarea contra accidentelor de muncă, asigurarea chiar şi a transportării persoanei care a decedat din ţara de destinaţie. Adică sînt mai multe aspecte legate de protecţia concretă a cetăţeanului care munceşte peste hotare.”

Pînă acum RM a semnat acorduri bilaterale doar cu patru state: România, Bulgaria, Luxemburg şi Portugalia. Unul din obiectivele proiectului e să ajute guvernul să încheie asemenea înţelegeri cu cît mai multe ţări unde lucrează moldoveni. Pentru că documentele, pe lîngă protecţia oferită, asigură şi dreptul la pensie pentru cei care lucrează în străinătate.

Ala Lipciu, coordonatorul naţional al OIM în Moldova: “Migrantul sau cetăţeanul R.Moldova a mers şi a muncit peste hotare şi o face în mod legal şi contribuie la sistemul de securitate socială din ţara respectivă la momentul cînd se întoarce acasă şi este în drept de-a obţine o pensie contribuţia care a fost făcută în ţara străină devine agregată la partea ţării Moldova, în cazul în care s-a contribuit şi aici. Şi acea parte nu se pierde de fapt.”


Cum acordurile oferă protecţie doar migranţilor care au actele în regulă, proiectul prevede derularea mai multor campanii de informare despre riscurile pe care le comportă migraţia ilegală, dar şi despre calificările care sunt cerute pe piaţa muncii din alte ţări şi despre pregătirea pe care o solicită angajatorii străini. Pentru cei care se gîndesc să plece.

Cei care au deja un loc de muncă peste hotare, dar vor să revină în ţară, graţie proiectului, vor avea mai multă informaţie despre piaţa de muncă din Moldova, difuzată cu ajutorul diasporei.

Ion Holban, directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă este de părere că informarea migranţilor dar în primul rînd validarea calificărilor pe care le-au obţinut în ţara de destinaţie ar putea să-i convingă pe mulţi moldoveni să se întoarcă:

„Va fi creat un centru de evaluare a nivelului de calificare în urma căreia va fi înmînat un certificat care va certifica nivelul de calificare pe care îl are. Un lucru foarte bun, important deoarece mulţi într-o măsură oarecare au calităţile de specialist în domeniu dar documentul de bază care arată nivelul de calificare nu-l are şi nu poate să-l prezinte la angajator.”

Proiectul va dura 2 ani jumătate şi va fi finanţat aproape în întregime de Comisia Europeană, costul acestuia ridicîndu-se pînă la 1,9 milioane de euro.

Trebuie spus că potrivit datelor neoficiale peste hotarele ţării ar lucra peste 1 milion de moldoveni, cei mai mulţi dintre ei în Italia şi Federaţia Rusă.