Vocea copiilor în Parlament

Mariana Ianachevici: Parlamentarii au nevoie de informaţii veridice de la copii care au probleme adevărate.

Câţiva copii selectaţi din diferite localităţi de organizaţia specializată a Naţiunilor Unite UNICEF s-au întâlnit astăzi la o masă rotundă cu lideri din Parlamentul de la Chişinău. Paul Hodorogea s-a interesat ce-au aflat parlamentarii despre problemele copiilor şi ce cred oamenii de pe stradă despre urmările unor astfel de evenimente, organizate înaintea Zilei Internaţionale a Copilului marcată pe 1 iunie.


Vocea copiilor în Parlament

Your browser doesn’t support HTML5

Vocea copiilor în Parlament




Europa Liberă: Vocea copiilor trebuie sa fie auzita in Parlament?

„Trebuie, dar nu cred ca la noi aceasta acum este posibil. Fiecare isi bate capul mai mult de sine. Si majoritatea parlamentarilor la fel.”

Europa Liberă: Dar exista vreo modalitate prin care parlamentarii pot sa auda ce vor copiii?

„Au incercat ei sa faca un Parlament al Copiilor dar nu le-a iesit. Chiar si eu am facut parte dintr-o asemenea echipă, iar rezultate n-au fost.”

„Parlamentarii trebuie sa cunoasca ce se intampla cu copiii.”

„Asta-i o obligatiune. Noi pentru cine construim aceste bunuri materiale? Nu pentru copiii si nepotii nostri? Mie se pare ca nici Alianţa nu asculta de vocea tinerilor. Ei mai bine aud de buzunarul lor. Pentru copiii n-am observat sa faca ceva.”

Lidia Galus (centru)

Chiar daca Conventia privind Drepturile Copilului a fost adoptata in 1989 si ratificata in Moldova un an mai tarziu, unul din copiii veniti sa discute cu parlamentarii, Lidia Galus din Sângerei, a spus ca drepturile copiilor nu sunt nici pe de parte respectate asa cum ar trebui.

„Copiii care se afla in internate, din familii sarace, dezorganizate, unde se consuma, se foloseste violenta, copii cu dizabilitati. Am observat ca si copiii infectati cu SIDA sunt predispusi la un comportament discriminatoriu. Trebuie sa intelegem ca acest comportament ii va exclude treptat pe dansii din societate.”

Şi Alina Porumbrica le-a comunicat parlamentarilor despre situatiile dese cand copiii aduc bani in familie.

„Parintii neavind un loc de munca trimit copii sa munceasca. Si nu poate un copil sa aduca atit de mult venit ca sa ajunga pentru toata familia. Fiind repartizat la toata familia, nu ajunge la necesitatile de baza ale unui copil.”

Liliana Palihovici

Vicepresedinta Parlamentului, Liliana Palihovici i-a explicat Alinei ca incepand cu anul trecut s-a dublat bugetul destinat familiilor sarace si cu multi copii, dar politiciana a enumarat anumite lacune.

„Probabil ca trebuie sa venim aici cu o mai buna monitorizare la capitolul utilizarii fondurilor pe care le da statul acestor familii. Copii sa poata fi alimentati corect, sa fie imbracati bine, sa aiba conditii de a merge la scoala. Aceste fonduri trebuie utilizate corect.”

Preşedintele comisiei parlametare de profil, Vladimir Hotineanu chiar a solicitat ajutorul copiilor.

Vladimir Hotineanu (stânga)

„Daca unele familiii incorect au fost lipsite de aceste ajutor social, de voi depinde modificarea legii 133 „Ajutorul Social”, care este absolut necesara. Dar in 3 ani de zile de utilizare a acestei legi s-au evidentiat o multime de carenţe in articolele acestei legi. Ideea buna astazi inca nu a ajuns pana pa capat.”

Reprezentanta UNICEF in Moldova Alexandra Yuster le-a vorbit deputatilor despre situatia unor copii vulnerabili pe care i-a cunoscut personal.

„Luna trecuta am vizitat o familie mare si puternica dar saraca. Majoritatea copiilor merg cu placere la scoala, cu cateva exceptii. Fetita mai mica nu se putea duce la gradinita deoarece drumul din sat se facea mocirla cand ploua mai tare, iar ea nu avea incaltaminte sa iasa din casa.”

Alexandra Yuster a recomandat deputaţilor să asigure fonduri pentru situatiile cand o familie obisnuita se transforma brusc intr-o familie vulnerabila.

Mariana Ianachevici

Preşedinta Alianţei ONG-urilor active in domeniul protectiei copiilor, Mariana Ianachevici, a declarat la finalul discutiei ca parlamentarii au nevoie de informaţii veridice de la copii care au probleme adevărate.

„Ăştia sunt copii care vin de la ţară, care vin dintr-o realitate si care i-au dat o expresie asa cum o inteleg ei. Or, ceea ce fac parlamentarii, legi, acte, le fac intr-un fel pentru a sustine acesti copii. In momentul in care copiii nu se simt bine si au venit cu un anumit mesaj, inseamna ca lucrurile trebuie imbunatatite.”

Mariana Ianachevici a spus ca asemenea discutii dintre copii si parlamentari ar trebui organizate de mai multe ori pe an. Iar ultima intalnire de acest fel a avut loc anul trecut.