Poetul și cântărețul american Bob Dylan este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2016

Bob Dylan pe stadionul John F. Kennedy într-un concert din 1995

Influența lui Bob Dylan în fostul spațiu sovietic.

Poetul și cântărețul american Bob Dylan este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, decernat ca în fiecare an de Academia Suedeză la Stockholm. Dylan figura de mai mulți ani printre pretendenți, dar anunțul făcut joi, 13 octombrie, a fost totuși surprinzător, întrucât este prima oară când Premiului Nobel pentru Literatură revine unui creator cunoscut mai degrabă ca muzician decât ca scriitor. Anunțul a fost însă surprinzător doar pentru cei care nu știau că Bob Dylan este unul din marii poeți americani contemporani, a căruit operă literară e studiată în marile universități ale lumii, alături de acelea altor poeți și cântăreți din lume, cum e Leondard Cohen în spațiul anglofon, sau Georges Brassens și Jacques Brel în cel francofon. Prin decizia sa de astăzi Academia Suedeză a dovedit că era la curent cu această fațetă a lui Bob Dylan. Dylan, un veteran al muzicii de peste ocean, a avut și o mare înfluență în fostul spațiu sovietic – cum constata Europa Liberă în 2011, când Dylan împlinea 70 de ani.

Bob Dylan la 70 de ani

Influența lui Bob Dylan în fostul spațiu sovietic, Europa Liberă, 26 mai, 2011:


În ultimii 50 de ani, legendarul Bon Dylan a compus aproape o mie de cântece, multe dintre ele de neînlocuit în „coloana sonoră” a secolului XX. Cântecele ale au fost traduse în mai toate limbile pământului, i-au inspirat pe poeții din aproape întreaga lume, schimbînd la propriu muzica ascultată și cântată de generatii întregi de tineri toată lumea. Corespondentul Europei Libere, Robert Coalson a încercat să afle cum a influențat Bob Dylan muzicieni și poeți din țările spre care emite postul nostru de radio. Relatarea sa este rezumată de Lucian Ștefănescu.

La aniversarea lui Bob Dylan

Your browser doesn’t support HTML5

La aniversarea lui Bob Dylan


Cariera lui Bob Dylan a cunoscut întorsături șocante și neașteptate – de la cântecele de protest de la începutul anilor ʼ60, la poezia rock-ului psihedelic, sau versurile cu nota intens personală, și cântecele modelate în tradiția muzicii country și blues din America.

Iar înfluența sa a fost cu adevarat globală. O bază de date online conține o listă cu 32.000 de versiuni ale cântecelor sale, în toate limbile pământului, de la catalană la esperanto, de la islandeză la khmeră.

Poetul și muzicianul român Alexandru Andrieș a lansat în 1999 un album intitulat „17 Cântece de Bob Dylan în limba română”.

El a declarat Europei Libere că primul cântec al lui Dylan care l-a impresionat cu adevărat a fost „A Hard Rain's A-Gonna Fall”, în primul rînd pentru că era incredibil de lung, complet neobișnuit la vremea respectiva, și apoi pentru că versurile acestui cântec chiar însemnau cu adevărat ceva.

Alexandru Andrieș: „Dylan m-a ajutat foarte mult pentru că mi-a deschis orizontul către zona social-politică, pe care nici nu mi-o puteam închipui ca fiind posibilă pentru tipul ăsta de cântec”.

Ca multi alții din România de dinainte de 1989, Andrieș a auzit de Bob Dylan ascultînd emisiunea Metronom a Europei Libere, prezentată de Cornel Chiriac.

Iată-l pe Cornel Chiriac prezentînd în 19 iulie 1974 albumul „Before the Flood”, album în concert în care Dylan este acompaniat de grupul The Band.

Your browser doesn’t support HTML5

Fragment din emisiunea dedicată lui Bob Dylan la Metronom 19974

În 1975, Cornel Chiriac a prezentat la Metronom un alt album al lui Dylan, „Blood on the Tracks":

„Noul album al lui Bob Dylan a avut parte de o primire mixtă – nimeni nu știe dacă albumul trebuie lăudat sau înjurat. Și în timp ce la „Melody Makers” și la „New Musical Express” cei care au scris cronici despre acest album se zbat în aceasta dilemă, la cealalta revistă engleză, „Disk”, cel care semnează cu inițialele D.F. începe prin a exprima un adevăr, care trebuie luat în seamă atunci când vorbim despre noul LP „Blood On The Tracks”: ascultînd acest nou LP al lui Bob Dylan este ca și cum l-am asculta pe Bob Dylan pentru prima oară”.

În continuare, cîteva opinii despre Bob Dylan ale unor muzicieni din fostul spațiu sovietic.

Sviatoslav Vakarchuk, de la trupa de rock ucraineana Okean Elzy: „Cred că cea mai mare realizare a lui Dylan este că i-a învățat pe muzicieni cum să scrie textele cântecelor, și a învîțat întreaga lume sa asculte versurile”

Rockerul kîrgîz Bakît Kîdîkbaev, leaderul trupei Salty Dog: „Bob Dylan a schimbat esența muzicii rock. În timp ce pîna și în Vest oamenii acceptau rock-ul ca pe un gen ușor, ca pe un fel de muzica pop, Dylan a început sa foloseasca în texte cuvintecu un impact puternic”.

În 2010, cântărețul rock Iuri Sevciuk a avut o dispută publică cu premierul Vladimir Putin în legătură cu starea drepturilor omului în Rusia.

În semn de sprijin, trupa irlandeză U2 l-a învitat pe Sevciuk pe scenă în timpul concertului lor la Moscova pentru a cânta un vestit cântec al lui Dylan, „Knocking On Heaven's Door”.

Producatorul muzical Giorgi Asanșvili din Georgia vorbește despre impactul pe care melodiile și textele lui Dylan l-au avut și continuă să-l aibă în țara sa:

„Bob Dylan e unul din acele genii care sînt relevante în fiecare epocă și în fiecare țară. El e încă relevant și pentru Georgia zilelor noastre, din păcate, aș spune, pentru că aici se întîmplă încă o mulțime de nedreptăți”.