27.05 - „PD are o mare problemă de identitate”

Președintele Traian Băsescu

Traian Băsescu: „Sunt un om care are foarte multă energie şi tenacitate”.




27 mai 2001

PD are o mare problemă de identitate.

Interviul săptămînii (Reporter: Radu Stănescu)

Invitat: Traian Băsescu, primarul Capitalei și lider PD.


Interviul săptămînii: cu Traian Băsescu

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul săptămînii: cu Traian Băsescu



Europa Liberă: Domnule Traian Băsescu acum cîteva zile aţi cîştigat şi funcţia de preşedinte al Partidului Democrat. de aceea, v-aş întreba pentru început care sunt obiectivele Dvs în ce priveşte orientarea doctrinară viitoare a partidului?

T. Băsescu:
„Partidul Democrat are o mare problema: marea problemă este legată de identitate. Electoratul nu ne defineşte foarte bine. Suntem social-democrati, suntem liberali, ce Dumnezeu suntem ? Eu am propus Partidului Democrat să ne demarcăm clar ca fiind un partid social democrat modern şi nicidecum un partid liberal sau un partid de stînga de tip PDSR care a rămas îngheţat în statutul lui de partid neocomunist, cu profunde elemente de marxism în programele sale şi în acţiunea sa politica.

Aş sintetiza un concept al noului program, spunem DA economiei de piaţă şi refuzăm societatea de piaţă. Prin societate de piaţă înseamnă că nu vom lăsa forţele pieţei să decidă dacă un cetăţean are acces la sănătate sau nu. Nu vom lăsa forţele pieţei să decidă dacă un cetăţean are acces la învătămînt sau nu. Ca social-democraţi ne propunem să garantăm dreptul cetăţeanului de a avea acces la un spital, de a avea acces la învăţămînt şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Ce politică de alianţe aveţi în vedere pentru perioada următoare, dar şi în perspectiva viitoarelor alegeri. Ce partide ar fi mai apropiate, în opinia dvs de PD ?

T. Băsescu:
„O să fiu foarte sincer: nu simt pe nimeni apropiat dintre partidele semnificative. Dacă discutăm despre PDSR este clar că ne despart foarte multe şi uitaţi-vă la bălăcăreala pe care o face PDSR-ul cu legea administraţiei publice locale, care demonstrează că nu au nimic comun cu democraţia băieţii ăştia... Ei vor să schimbe votul dat în 2000 prin modificarea legii. Să mute atribuţii, să facă ce le trăzneşte prin cap... Deci nu mă pot simţi apropiat de un partid ca PDSR-ul.

Nu mă pot simţi apropiat şi noi nu ne putem simţi apropiaţi nici de un partid ca PRM-ul. Este un partid extremist, xenofob, care a făcut mult rău Romaniei şi tineretului în mod deosebit pe care l-a prostit cu celebrele sloganuri Jos mafia, sus Patria... Cu promisiunea de procese pe stadioane şi execuţii publice şi uitaţi-vă la Vadim în campanie executa oameni pe stadioane, iar acum este împotriva rezolvării problemei cîinilor. Sau cu sloganurile confiscăm averile şi le dăm celor săraci... De un asemenea partid nu ai cum să te simţi aproape. El este toxic şi trebuie izolat.

O colaborare poate fi cu liberalii, suntem partide de opozitie, dar colaborarea poate merge pînă la punctul la care ar trebui să susţinem iniţiative pur liberale. Nu avem nimic comun cu liberalismul pur, promovat de parte din liderii PNL-ului. Suntem un partid social-democrat şi acolo nu vom fi parteneri, dar punctual putem colabora pe acţiuni care vizează interesul general şi împingerea lucrurilor către obiectivele majore ale ţării [...]”

Europa Liberă: Cum veti reuşi să conduceţi atît partidul, cît şi primăria Bucureştiului ?

T. Băsescu:
„O să reuşesc s-o fac. Sunt un om care are foarte multă energie şi tenacitate, foarte dificil îmi va fi în aceasta perioadă pînă la instalarea noului birou permanent naţional. Atunci o să am maşinăria de execuţie care îmi trebuie pentrru ca partidul să se mişte. Pînă atunci însă mai sunt 30 de zile în care va trebui să muncesc foarte mult.”

Europa Liberă: Revenind la primaria Bucureştiului. A trecut un an, aproape un an de cînd aţi preluat-o. Cu ce vă lăudaţi ?

T. Băsescu:
„Nu cred că este momentul să fac un bilanţ în cîteva secunde. Voi face exact la împlinirea unui an bilanţul activităţii mele în primăria capitalei.”

Europa Liberă: Mai aveţi trei ani. Ce vă propuneţi în aceşti trei ani?

T. Băsescu:
„Exact ce mi-am propus şi în campanie; dacă vă aduceţi aminte contracandidaţii mei mă întrebau unde mi-e programul, programul meu a fost scris pe o foaie, au fost cinci elemente fundamentale ale programului meu: curăţenia, rezolvarea problemei cîinilor, îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, monitorizarea prin introducerea contorizării consumului de apă caldă şi încălzire la toate blocurile şi rezolvarea problemei chioşcurilor. Le voi duce la bun sfîrşit pînă în 2004 şi pe toate le-am început.”

Europa Liberă: Spre deosebire de predecesorii Dvs. la primărie, aveţi parte de un mediu ostil. Aveţi o majoritate în consiliu PDSR - aveţi 6 primari PDSR.

T.Băsescu:
„Am prefect PDSR, am guvern ostil, Parlament ostil.”

Europa Liberă: „De asemenea, prin legea administraţiei publice locale vi s-au redus fondurile, de asemenea vor să vă reducă şi din prerogative. Cum vă veţi putea îndeplini obiectivele în condiţiile astea ?

T. Băsescu:
„Am forţă să mi le îndeplinesc. Recunosc că sunt într-o situaţie extrem de dificilă în care PDSR confundă profund interesele cetăţeanului cu interesele lor de a lovi într-un om politic din opozitie, dar vă asigur că îmi voi îndeplini mandatul faţă de bucureşteni. Sigur, dacă aceşti oameni care au pretenţia că sunt politicieni n-ar fi ostili şi ar lucra alături de mine în favoarea bucureşteanului şi nu şi-ar face un obiectiv din lupta împotriva lui Băsescu aş putea face mult mai multe decît programul cu care am cîştigat alegerile, care a fost mic, dar pe problemele reale ale cetăţenilor. Aş putea face mult mai multe. Şi aşa cred că voi face mai mult decît am promis, dar lucrurile trebuie luate aşa cum sunt. Este clar că PDSR-ul este un partid care n-a ieşit din ideologia comunistă şi cine nu-i cu ei, e împotriva lor.”

Europa Liberă: „O ultima întrebare . În 2004 veţi candida la preşedinţia Romaniei din partea PD-ului ?

T. Băsescu:
„S-ajungem pînă atunci. Ce vă pot spune este că nu mă tentează o asemenea funcţie. Asta e funcţie pentru oameni care au împlinit 70 de ani... Eu încă am forţă, am putere, n-am încă 50 de ani şi mai am de făcut cîte ceva în ţara asta !”