Filme cu gust american la Chişinău

Your browser doesn’t support HTML5

Festivalul Filmului American în Moldova




La Chişinău a început joi Festivalul Filmului American la cinematograful Gaudeamus. Paul Hodorogea a întâlnit spectatori care au venit la festival deşi văzuseră filmele din program şi în trecut, dar a discutat şi cu ambasadorul Statelor Unite Asif Chaudhry, care îşi încheie misiunea în Moldova peste câteva luni:

Asif Chaudhry: Suntem foarte mândri că de 5 ani reuşim sa organizam la Chisinau Festivalul Filmului American. Este modalitatea noastra de a transmite Moldovei un pic din arta noastră, un pic din cultura americană.

Europa Liberă: Ştiu ca ediţia din acest an are şi o anumită tematică.

Asif Chaudhry

Asif Chaudhry: Filmele americane clasice. Am ales o parte din cele mai bune filme produse vreodata in Statele Unite, începând cu cele din anii '40 până la cele mai recente. Deschiderea festivalului o va face filmul meu preferat "Închisoarea îngerilor”, cu Morgan Freeman, în opinia mea, unul din cei mai buni actori din toate timpurile. Acest film a fost premiat cu 7 premii Oscar. Asta vorbeşte de la sine. Sper ca prietenii nostri din Moldova vor profita de această şansă şi pe lângă distracţie aş vrea sa va spun ca e o buna modalitate de a invăţa limba engleza.

Europa Liberă: Aceste filme sunt reprezentative pentru Statele Unite?

Asif Chaudhry: Absolut. Filmele reprezinta diferite părţi din America. Avem filme din Nord, din Sud, avem filme despre sport, despre muzică. Daca priviti mai multe filme, puteti sa va faceti o imagine despre cum sunt Statele Unite ale Americii.

Europa Liberă: Dar simtiti in Moldova vreo concurenţa intre filmele americane si cele produse in Rusia?

Asif Chaudhry: Din pacate aici majoritatea filmelor americane sunt dublate intr-o limbă sau alta. Poţi simţi spiritul adevărat al filmului doar daca-l priveşti in limba lui originală, eventual cu subtitrare. La Festivalul Filmului American aveţi această şansă.

La intrarea in Cinematograful Gaudeamus spectatorii au fost intampinati cu pahare mari pline cu floricele de porumb, adica pop-corn. I-am intrebat pe Alex şi pe Natalia, care-l impărţeau gratuit ce înseamnă acest gest.

„E o parte indispensabila de a privi un film. Filmul fara pop-corn nu e film.”

„De obicei la cinema toata lumea isi iau o caldare mare plina cu pop-corn si o cana mare de coca cola sau pepsi. Sunt doua elemente cu care te duci la film. La festival am venit pentru ca eu merg la toate festivalurile, e o culturalizare gratis. Chiar daca unele filme le-am vazut candva pe dvd-uri, eu niciodata nu le-am vazut pe ecran mare. E seara, dupa serviciu, o modalitate buna de a te recrea.”

Am rugat cativa spectatori care mâncau cu nesaţ floricele de porumb sa-mi spuna ce aşteptari au de la Festivalul Filmului American.

„Ne intereseaza sa aflam ceva nou.”

Europa Liberă: Astfel gustaţi o bucăţica din cultura americană? Sau o vedem suficient şi în jur?

Natalia şi Alex

„O vedem si in jur, insa in film e altceva, observi alte idei despre americani si cultura lor.”

Europa Liberă: Simţi ca in Moldova e o concurenta intre filmele americane si filmele ruse?

„Ambele sunt la fel de privite, doar ca filmele americane au mai multa publicitate.”

Europa Liberă: Dar exista vreo diferenţa in felul cum sunt facute?

„Desigur. Inainte filmele ruse erau facute cam la acelasi nivel, apoi au inceput sa scada, si acum se ridica din nou in calitate.”

„Am venit pentru „The Shawshank Redemption”, l-am privit de vreo 10 ori, dar niciodata pe ecran mare, e filmul meu preferat.”

„The Shawshank Redemption”, sau „Închisoarea îngerilor” pelicula care a deschis festivalul filmului american este despre un bancher condamnat la inchisoare pe nedrept, loc de unde evadează isteţ. Filmele rulează zilnic până pe 1 iunie.