Cele mai mari nelinişti ale moldovenilor sunt provocate şi în acest an de creşterea preţurilor şi de sărăcie.
Când vine vorba de alegeri locale, sondajele de opinie tind să se concentreze pe cursa pentru primăria generală a capitalei. Votul din Chişinău pare să redea mai bine preferinţe la nivel naţional. Şi în ultimă instanţă, este ce vrea să afle toată lumea: care este raportul de forţă dintre partide, dacă vor avea loc noi alegeri generale? Dar, revenind la Chişinău, ultimul Barometru al Opiniei Publice, publicat astăzi, arată că liberalul Dorin Chirtoacă ar obţine 39 la sută din sufragii, candidatul comunist Igor Dodon 26 la sută. Cu o săptămână în urmă, sondajul vox populi îi vedea aproape la egalitate, 38 la sută pentru Chirtoacă, 36 la sută pentru Dodon. Diferenţele sunt mari şi ridică multe semne de întrebare despre fiabilitatea sondajelor. Lucia Diaconu are mai multe amănunte:
BOP: Favoriţii Chişinăului - Chirtoacă şi Dodon
Your browser doesn’t support HTML5
Chiar dacă sondajul pe care l-a prezentat azi IPP îl declară favorit pe liberalul Dorin Chirtoacă, în consiliul municipal cele mai multe locuri potrivit cercetării sociologice ar reveni însă comuniştilor, numai că acestea ar putea fi lesne contrabalansate de o alianţă a partidelor liberale şi democrate. Tonul ar fi să îl dea în viitoarea alianţă fracţiunea liberalilor care ar fi a doua după comunişti la capitolul număr de consilieri. Întâietatea prognozată a PCRM în consilii s-ar putea să fie valabilă în majoritatea regiunilor, comuniştii depăşind echipa PLDM, urmată de PL şi PD.
În ce priveşte încrederea de care s-ar bucura liderii de partide, clasamentele iarăşi diferă: în capitală în frunte se situează Dorin Chirtoacă, care se detaşează net de Vlad Filat care însă este lider pe ţară, urmat de Marian Lupu, Vladimir Voronin şi Chirtoacă.
Dacă însă duminică ar avea loc alegeri generale, tot partidul comuniştilor ar obţine cel mai mare scor – 27%, partidele din alianţa de guvernare adunînd împreună 43% din intenţiile de vot ale alegătorilor. Sondajul constată că PLDM ar fi într-o uşoară descreştere faţă de barometrul precedent, spre deosebire de partidul liberal şi cel democrat.
Barometrul mai constată că instituţiile statului pierd constant din încrederea cetăţenilor, asta chiar dacă cei care le conduc sunt în topul simpatiilor alegătorilor. Iată cum comentează acest paradox analistul Anatol Ţăranu:
Anatol Ţăranu: „În condiţiile unei crize economice este absolut firesc ca încrederea populaţiei în guvernare să scadă. Însă 2 ani de guvernare a AIE este o perioadă foarte scurtă de timp cînd guvernarea n-a putut să se manifeste în deplină măsură. Pe de altă parte, 8 ani de guvernare comunistă a creat o stare de nesiguranţă în societate. Şi în aceste condiţii apare acest paradox, cînd nemulţumirea populaţiei faţă de actul de guvernare creşte, dar nu exită o forţă politică spre care ar putea să se îndrepte simpatiile populaţiei. În aceste condiţii, populaţia continuă să investească speranţe în actual guvernare.”
Majoritatea populaţiei consideră că lucrurile în R.Moldova merg într-o direcţie greşită, cu 5% mai mulţi decît a arătat barometrul din noiembrie, anul trecut. Iar cele mai mari nelinişti ale moldovenilor sunt provocate şi în acest an de creşterea preţurilor şi de sărăcie.
BOP este al treilea sondaj care arată cu cine au de gînd să voteze duminică alegătorii, fiecare cu scorurile sale. Unul din consultanţii sondajului, Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova spune că diferenţele sunt justificate:
„Ipotezele diferă, resursele diferă, diferă mecanismele. Noi avem un mecanism stabilit de ani de zile, pentru a implica credibilitate”.
Realizatorii BOP mai spun că trebuie luată în consideraţie şi perioada cînd s-a efectuat sondajul.
Între timp, a mai apărut un sondaj de opinie, realizat de un grup de sociologi de la Universitaea de stat şi Institutul european, primul care-l pune pe Igor Dodon în faţa lui Dorin Chirtoacă cu 47,9 la sută, faţă de 44,8 la sută din intenţiile de vot. Ca toate celelalte sondaje, şi acesta vede lista comunistă conducând lupta pentru locurile de consilieri.