Bacalaureat 2011

La Liceul Gheorghe Asachi

„Este o pregătire de viaţă. Lasă să fie controlaţi, lasă-i să vadă că viaţa este dură, că viaţa are probleme de ordin mai serios.”


Examenele de bacalaureat au continuat astăzi şi odată cu ele – eforturile autorităţilor din învăţământ să descurajeze copiatul şi mita. Despre examenul de astăzi la matematică în liceele cu profil real şi cel la geografie în liceele cu profil umanitar relatează Lucia Diaconu.

La liceul Gh. Asachi din Chişinău şi-au susţinut azi examenele elevii de la alte trei licee din capitală. Elevii nu pot să dea bacalaureatul la instituţia unde au învăţat – e o condiţie impusă mai demult pentru ase împiedica copierea. În plus, elevii au fost supravegheaţi cu stricteţe de profesori pe care nu-i cunosc.

Unii absolvenţi cu care am reuşit să stau de vorbă consideră că măsurile de prevenire a copiatului sunt justificate, dar fără să se exagereze, cum cred ei că s-a procedat azi. Anastasia Bordeniuc şi Victor Boţan de la liceul Mihai Viteazul au fost printre primii care au terminat proba la matematică:

Anastasia Bordeniuc și Victor Boțan

Anastasia Bordeniuc: „Stresată, presată, foarte greu. Erau oameni de la minister şi peste fiecare 5 minute ei intrau în clasă şi veneau la fiecare şi aşa se uitau.”

Victor Boţan: „Asta pur şi simplu deranja şi nu puteai să te concentrezi. Într-un fel asta-i bună măsură dar în acelaşi timp noi suferim.”

Anastasia Consonni: „Undeva consider că e bine pentru că sînt într-adevăr elevi care au muncit toţi 12 ani au studiat şi e bine din considerentul că ei aşa îşi manifestă toate puterile.”

Unii părinţi cred însă că metodele dure oricum vor avea efect benefic. În faţa liceului stau de vorbă cu mama elevului Radu Petraşcu: „Ştiţi, eu cred că este foarte bine.
Astăzi la Liceul Gh. Asachi din Chișinău

Acuma ei sînt într-un liceu străin, cu persoane străine şi lasă-i să se călească. Este o pregătire de viaţă. Lasă să fie controlaţi, lasă-i să vadă că viaţa este dură, că viaţa are probleme de ordin mai serios.”

Printre absolvenţi am întîlnit însă şi sceptici care nu cred în eficienţa măsurilor impuse:
- „Asta eu nu cred că influenţează totuşi.”

Europa Liberă: Dar ce credeţi voi că trebuie să se schimbe?

- „Tot sistemul de învăţămînt. Nu să vină la clasa a 12 să-i monitorizeze da de la început să înveţe copilul să poată să fie cinstit şi să înţeleagă că el învaţă pentru dînsul, dar să nu lese totul pentru ultimul moment.”

Întrucît media bună la bacalaureat le oferă absolvenţilor de licee şansa unei burse într-o instituţie universitară, cei mai mulţi dintre elevi nu văd nimic reprobabil în obţinerea notelor bune prin orice metode.

Între timp Ministerul Educaţiei a anunţat că începînd cu anul de studii 2011 studenţii cu note excelente înscrişi la facultăţi vor trebui să probeze la prima sesiune de examen că le-au obţinut pe merit, în caz contrar vor fi nevoiţi să cedeze bursele celor cu performanţe dovedite.