Andrei Dimitriu: „în perioada CDR-ului, CA a fost stabilit în timpul administraţiei PDSR-ului şi nimeni nu şi-a pus problema sa schimbe conducerea Radiodifuziunii Romane.”
10 iunie 2001
Interviul săptămînii
Reporter Andrei Manolescu.
„Pot să fiu liber şi sunt liber să gîndesc orice motivaţie.”
Invitat Andrei Dimitriu, preşedintele Societăţii Romane de Radiodifuziune.
Europa Liberă: Consideraţi că respingerea raportului SRR de către comisia parlamentară de specialitate are o motivaţie strict politică?
A. Dimitriu: „De fapt, nu există nici un argument împotriva acestei interpretări. Toată performanţa instituţiei, manageriala, editorială, obligaţiile care sunt stabilite prin lege şi de la care noi n-am derobat niciodată, aceasta prestaţie echidistantă, echilibrată, de ţinută are recunoaşterea tuturor factorilor politici şi ai societăţii civile. Nu exista un argument care sa pledeze pentru altă interpretare decît aceasta: motivatie politică. Ca sa dau o circumstanţă atenuantă, poate şi starea emotionala se ia după discutarea raportului Televiziunii Romane.”
Europa Liberă: Putem trage concluzia şi că echidistanţa recunoscută de care vorbeaţi îi deranjează pe actualii parlamentari ai puterii ?
A. Dimitriu: „Se poate interpreta orice şi oricum. Votul din 6 iunie permite orice interpretare, din păcate. Vreau să cred că pînă la urmă există o logică de la care nu se poate abdica. Si vreau să mai adaug ceva: ca o curiozitate, pînă la urmă, astazi, la „Sfertul academic” al SRR a fost prezent un vicepreşedinte al PRM-ului care s-a arătat surprins de vot şi a spus că nimeni de la PRM n-ar putea să invoce un motiv care să justifice votul dat de colegii lor din comisiile de cultura.” [...]
Europa Liberă: Pe de altă parte este prima oară cînd se apelează la o asemenea soluţie. Au mai fost rapoarte de acest tip în Parlament, în comisia parlamentară, dar niciodată nu s-a votat respingerea lor De ce credeţi că tocmai acum s-a întimplat aşa ceva? Să ne imaginăm că Dvs sau Consiliul de Administraţie actual al SRR sunteți atît de incomozi, să spunem, pentru parlamentarii PDSR, încît să apeleze la o asemenea formulă complet inedită ? O lovitură data conducerii radioului public, prin respingerea acestui raport ?
A. Dimitriu: „Da. Deocamdată nu vreau să fac nici o speculaţie, şi mă înţelegeti de ce, însă e bine să se ştie că, de fapt, din toate informaţiile pe care le culeg, prezența mea in fruntea CA este motivul esenţial. Pot să fiu liber şi sunt liber să gîndesc orice motivaţie.” [...]
Europa Liberă: Cum vă imaginaţi evoluția viitoare a radioului naţional ? Cum vedeţi un scenariu al acestei evoluţii ?
A. Dimitriu: „Nici nu vreau să îmi imaginez radioul public într-o altă formulă decît cea care este stabilită legal printr-o decizie a Parlamentului. O decizie absolut legală a Parlamentului Romaniei. Pot presupune lucrurile cele mai neplăcute. Mă menţin în eufemisme.”
Europa Liberă: Deci consideraţi că o eventuală schimbare ar fi practic ilegală ?
A. Dimitriu: „Absolut. Nu e justificată. Ilegală nu... Că Parlamentul hotarăşte dacă considera un alt termen sau nu. Conform legii e clar. Dar nejustificată, absolut nejustificată.”
Europa Liberă: O forţare a spiritului legii ?
A. Dimitriu: „Asta da! Pentru că în perioada CDR-ului, CA a fost stabilit în timpul administraţiei PDSR-ului şi nimeni nu şi-a pus problema sa schimbe conducerea Radiodifuziunii Romane, deşi performanţele erau mai modeste decît cele ale CA actual.”