13.06 - București: Gunther Verheugen critică România

Gunther Verheugen

„UE este preocupată de faptul că România nu are încă o economie de piaţă, în vreme ce procesul privatizării se află la început.


13 iunie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea: reporter: Dan Alexe).

Gunther Verheugen critică România.

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen a criticat din nou România din cauza că a făcut progrese prea lente în aplicarea reformelor necesare pentru a ajunge la standarde europene.

„Uniunea Europeană este preocupată nu atât de numărul capitolelor încheiate în cadrul negocierilor de aderare, cât de faptul că România nu are încă o economie de piaţă, în vreme ce procesul privatizării se află la început. Sistemul administrativ trebuie reformat în totalitate, pentru ca ţară să poată combate corupţia.”

Cu numai șase capitole închise din 31, România se află în coada listei candidaţilor. Evoluţia negocierilor, a mai declarat Verheugen, ilustrează situaţia din România, multe probleme, câteva progrese şi multe speranţe.

Verheugen a încercat să modereze disputa provocată de proiectul de raport al baronesei Nicholson privind situaţia copiilor abandonaţi din România. El a reamintit că raportul nu este în forma finală şi că va fi sigur modificat înainte de a fi prezentat în Parlamentul European. Mai mult, Verheugen a asigurat că negocierile de aderare cu România nu vor fi suspendate din cauza copiilor orfani, aşa cum exagerat se relatase în presă.”