15.06 - Chișinău: Proteste împotriva înlocuirii cursului de Istorie a românilor în școli

,,Adevărata noastră istorie este Istoria românilor”.


15 iunie 2001

Ora Moldovei.

Proteste împotriva înlocuirii cursului de Istorie a românilor în școli.

Dan Ionescu: După cum era de așteptat, intenția actualei administrații de la Chișinău de a înlocui programele de învățământ „Istoria Românilor” cu „Istoria Moldovei” a și început să provoace reacții din partea tineretului studios. Astăzi peste o sută de persoane au manifestat în cetrul capitale împotriva acestei anunțate schimbări. Relatează Sergiu Praporșic.

Un grup de o sută de persoane, în majoritatea lor profesori și studenți, au protestat astăzi împotriva intenției autorităților comuniste de a introduce ca obiect de studiu în școli și universități ,,Istoria Moldovei” în locul ,,Istoriei Românilor”. Protestatarii au cerut de asemenea ca denumirea corectă a limbii române să nu fie înlocuită în manualele școlare cu cea de limbă moldovenească , așa cum intenționează Partidul Comuniștilor.

Studenții și profesorii, printre ei fiind și lideri ai organizației Profesorilor creștin-democrați și chiar unii lideri ai Partidului Popular Creștin-Democrat, s-au adunat de dimineață în fața Universității de stat, purtând placarde ,,Adevărata noastră istorie este Istoria românilor” și ,,Autonomie deplină instituțiilor universitare”. De la Universitatea de stat demonstranții au coborât în Grădina publică ,,Ștefan cel Mare”, organizând un miting la monumentul lui Mihai Eminescu, unde au intonat imnul de acum şase ani al Republicii Moldova – „Deşteaptă-te, române!”.

Vorbitorii au calificat iniţiativele comuniştilor drept crimă împotriva naţiunii. De la monumentul lui Mihai Eminescu demonstranţii s-au îndreptat spre clădirea Parlamentului, unde începuse şedinţa în plen. Ei au fost întâmpinaţi de reprezentanţii opoziţiei, deputaţii creştin-democraţi, care s-au solidarizat cu protestatarii. Preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a declarat că manifestaţia de astăzi este doar un prim semnal şi că opoziţia va desfăşura ample demonstraţii de protest în cazul în care comuniştii nu vor renunţa la introducerea „Istoriei Moldovei” în locul „Istoriei Românilor”.

Iurie Roşca: „Este foarte important că Dumneavoastră aţi decis să ieşiţi astăzi, este un prim semnal. Şi nu trebuie să vă descurajaţi de faptul că sunteţi aici puţini şi noi suntem puţini acolo. Ei, cei de la putere, n-au cum să ignoreze faptul că majoritatea absolută a populaţiei gândeşte altfel decât ei. Cel puţin atunci, când ne gândim la probleme spirituale, educaţionale, culturale ş.a.m.d. Lumea i-a votat ca să dea pîine şi salam. Să lase istoria în pace, să lase limba şi literatura în pace, pe seama specialiştilor, pe seama celor care se ocupă de procesul educaţional.”

Iurie Roşca a declarat că puterea se va confrunta cu o înverşunată rezistenţă din partea opoziţiei, dacă nu va renunţa la intenţiile sale.

Iurie Roşca: „Din partea lor este o sinucidere politică. Este o sinucidere politică pentru că a doua oară nu vor mai fi lăsaţi în legalitate. Acum practic cei care se află la putere nu au forţe de represiune împotriva noastră, trebuie să înţelegem acest lucru, nici în armată, nici în poliţie. De aceea nu trebuie să ne fie frică, noi trebuie să fim solidari, trebuie să ajungă mesajul nostru, trebuie să ne facem auziţi.”

Reprezentanţii comuniştilor au declarat astăzi că-şi vor duce la bun sfârşit intenţia, chiar dacă se vor confrunta cu demonstraţii de masă studenţeşti, aşa cum s-a întâmplat în anii 1995 şi 1997, atunci când majoritatea agro-socialistă a încercat acelaşi lucru. Iată ce a declarat pentru Radio Europa Liberă preşedintele fracţiunii comuniste:

Victor Stepaniuc: „Demonstraţiile de masă se poate de organizat, dar nu consider că demonstraţiile de masă şi câteva sute de oameni în stradă pot să rezolve această întrebare. Nu se poate de vorbit în condiţiile Moldovei despre „Istoria Românilor”, pentru că fiecare ţară îşi studiază istoria poporului său. Dacă noi, poporul majoritar în Republica Moldovei suntem moldoveni, înseamnă că noi trebuie să considerăm că istoria acestui neam trebuie studiată, istoria moldovenilor, precum este istoria românilor. Ceea ce se studiază la noi în şcoală; deci azi nu lucrează în favoarea statalităţii moldoveneşti, ea se face mai mult în folosul statalităţii româneşti.”

Potrivit liderilor creştin-democraţi, următorul miting de protest se va desfăşura joia viitoare în faţa Parlamentului, care în acel moment îşi va începe şedinţa în plen.

Din Chișinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.