Lupta pentru primărie va fi strînsă și va conta fiecare vot

Gheorghe Cojocaru

Participarea oamenilor la vot va depinde de capacitatea de persuasiune și mobilizare socială a celor doi contracandidați la primărie.

Cu trei zile înaintea turului al doilea al alegerilor locale, publicistul de la Chişinău Gheorghe Cojocaru atrage atenţia, într-o discuţie cu Vasile Botnaru, asupra climatului tensionat din capitală.

In dialog despre apropiatul tur doi al alegerilor: cu Gheorghe Cojocaru

Your browser doesn’t support HTML5

In dialog despre apropiatul tur doi al alegerilor: cu Gheorghe Cojocaru



Gheorghe Cojocaru: „Înainte de consumarea ultimului act al alegerilor pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, climatul social din capitală nu este nici pe departe unul liniștitor și calm. De ceva timp forțele de ordine se confruntă cu o serie de atentate în serie din împrejurimile orașului, iar recent explozia unei mașini, a unei mașini capcane, după unii, a curmat viața directorului de campanie a unui candidat la fotoliul de primar al municipiului. Toate acestea nu fac decât să amplifice senzația de insecuritate și neliniște printre locuitorii urbei, ridicând mai multe semne de întrebare asupra a celor ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Credeţi oare că acest fundal alarmant ar putea influența participarea oamenilor la vot în turul doi sau chiar rezultatele scrutinului?

Gheorghe Cojocaru:
„Înainte de toate este de datoria factorilor de ordine să facă lumină în aceste cazuri, să asigure o atmosferă de calm și de securitate în capitală și să transmită oamenilor un mesaj ferm că nu vor admite destabilizarea situației nici în capitală și nici în alte zone. În aceste condiții participarea oamenilor la vot va depinde de capacitatea de persuasiune și mobilizare socială a celor doi contracandidați la primărie și nu de factori de altă natură.”

Europa Liberă: Urmărind micile spectacole care se dau în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin, este logic să ne întrebăm cine are o capacitate mai pronunţată de mobilizare a electoratului: Dorin Chirtoacă sau Igor Dodon?

Gheorghe Cojocaru:
„Șansele ambilor sunt în funcție de resursele sociale, umane și materiale de care dispune fiecare dintre ei, dar, nu mai puțin important, și de modul în care oamenii dintr-un sector sau altul al capitalei sau din suburbiile municipiului percep importanța acestui sctrutin și importanța votului lor în favoarea unui sau altul aspirant la fotoliul de primar general al Chișinăului. În acest context, întrebarea pe care ar trebui să și-o pună cei doi este cum vor mobiliza oamenii, mai ales, în localitățile din cadrul municipiului în care au fost aleși deja în primul tur și consilierii, și primarii, acolo unde vor trebui găsite argumente în plus pentru a-i convinge să se prezinte în fața urnelor de vot.”

Europa Liberă: Acum există două forţe distinct în spatele celor doi candidați rămaşi în cursă. Se simplifică sau se complică lucrurile după o asemenea poziţionare strictă?

Gheorghe Cojocaru:
„În turul doi lucrurile se simplifică: Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal, are acum susținerea Alianței pentru Integrare Europeană, precum și sprijinul altor candidați cu vederi democratice, ieșiți din cursă. Igor Dodon rămâne, practic, cu același sprijin politic și electoral, dar raportul de forțe actual este unul destul de fragil, încât lupta pentru primărie va fi foarte strânsă și va conta fiecare vot. Mai mult decât atât, cine va câștiga în Chișinău – va putea întoarce sau mări scorul și la scară națională și, cu certitudine, își va consolida temeinic pozițiile, din perspectiva viitoarelor evoluții electorale.”