Care va fi diferența dintre scorurile electorale?


Au mai rămas cîteva zile și în mai multe localități din Republică va avea loc turul doi pentru alegerile locale. Desigur că o atenție deosebită va fi oferită alegerilor din capitală unde în turul doi au ajuns candidatul comunist Igor Dodon și candidatul liberal Dorin Chirtoacă.

În primul tur de scrutin candidatul comuniștilor a obținut 48.07% din sufragii, iar candidatul liberalilor a obținut 46.51%, astfel diferența scorurilor electorale s-a apropiat cel mai mult ajungînd la o distanță de 1.56 puncte procentuale. Cred că putem considera această diferență ca fiind valoarea minimă a diferenței scorurilor electorale care putea fi atinsă.

Ca să putem determina și valoarea maximă a diferenței dintre scorurile electorale, ar trebui să revedem rezultatele partidelor din cadrul AIE la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010: partidele alianței au obținut atunci în capitală împreună 54.22%. Cred că acest rezultat constituie procentajul maxim pe care îl poate lua în turul doi candidatul din partea alianței - Dorin Chirtoacă. Respectiv, Igor Dodon, candidatul din partea comuniștilor, nu poate lua decît minim 45.78%. Acest lucru înseamnă că diferența maximă dintre procentajele pe care urmează să le obțină cei doi candidați este de 8.44%.

Acum, dacă luăm în calcul diferența minimă, care a fost obținută în turul întîi de scrutin și facem medierea ajungem la concluzia că diferența cea mai probabilă dintre scorurile electorale va fi de exact 5%. Asta înseamnă că în turul doi ale alegerilor locale din capitală Igor Dodon cel mai probabil va obține 47.5%, iar Dorin Chirtoacă va obține cel mai probabil 52.5% din voturi.