20.06 - Chișinău: Intîlnirea Voronin-Smirnov la Chișinău

Igor Smirnov

Singurul rezultat palpabil al întâlnirii a fost semnarea unui protocol de colaborare între poliţia de pe malul drept şi miliţia de pe malul stâng al Nistrului.



20 iunie 2001

Ora Moldovei.

Intîlnirea Voronin-Smirnov la Chișinău.

Dan Ionescu: Întâlnirea de astăzi de la Chişinău dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul separatiştilor transnistreni, Igor Smirnov, a arătat o dată în plus, cât de anevoioasă este calea spre o reglementare durabilă a conflictului de interese dintre Chişinău şi Tiraspol. Principalele obiecţii ale lui Smirnov s-au axat, cum era de altfel de aşteptat, pe problema statutului juridic al Transnistriei, aşa cum puteţi afla din relatarea Linei Grîu.

Singurul rezultat palpabil al întâlnirii de astăzi dintre preşedintele Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, a fost semnarea unui protocol de colaborare între poliţia de pe malul drept şi miliţia de pe malul stâng al Nistrului. Atmosfera la negocieri a fost tensionată, iar Voronin şi Smirnov nu au considerat necesar să dea curs întâlnirii tet-a-tet, prevăzută de program.

La conferinţa de presă cei doi au afişat o atitudine distantă şi uşor nervoasă, fiecare expunând vechile poziţii şi dând impresia că negocierile au intrat din nou în impas.

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că la întâlnire a fost examinat mersul îndeplinirii deciziilor adoptate anterior, iar Chişinăul a transmis părţii transnistrene două proiecte noi – privind garanţiile şi delimitarea atribuţiilor. Ministerul Transporturilor va examina posibilităţile de conlucrare cu structura similară din Transnistria, inclusiv la capitolul definitivării construcţiilor unor poduri peste Nistru. Tiraspolul a pus problema includerii reprezentanţilor administraţiei transnistrene în delegaţiile guvernamentale oficiale ale Chişinăului.

La rândul său, Smirnov a declarat că la întâlnirea de astăzi nu a primit un râspuns privind iniţiativa sa, prin care solicita lui Vladimir Voronin să denunţe în mod unilateral deciziile de la Istanbul şi să ceară Rusiei menţinerea trupelor în Transnistria.

În replică Voronin a declarat că iniţiativa respectivă nu are nici o perspectivă deoarece problema nu ţine de competenţa Republicii Moldova, deciziile de la Istanbul fiind semnate de toate statele OSCE.

Întrebat de noi ce poziţie a adoptat Tiraspolul faţă de primul capitol al proiectului de statut al regiunii transnistrene propus de Chişinău la şedinţa trecută, Smirnov a declarat următoarele.

Igor Smirnov: „În ceea ce priveşte poziţia noastră, privind primul capitol al proiectului de statut propus, avem 11 obiecţii, care arată încălcarea principiilor de abordare, care ar trebui să stea la baza soluţionării problemei. Nu se ţine cont de realităţile existente, de înţelegerile obţinute anterior, semnate de foştii preşedinţi şi premieri. Cel mai important rezultat este că am ajuns la concluzia că în baza acestor documente, proiectul propus de Chişinău şi cel conţinut în poziţia noastră – două state trebuie să construiască un stat comun pe baze egale.”

Una din chestiunile sensibile discutate astăzi a fost situaţia creată în urma semnării la întâlnirea precedentă a protocolului privind recunoaşterea actelor emise de autorităţile transnistrene. După semnarea documentului, Igor Smirnov a emis un decret privind introducerea de paşapoarte transnistrene.

Solicitat de noi, Voronin a declarat că Chişinăul nu-şi va retrage semnătura de pe documentul semnat data trecută, însă va declara nevalabile paşapoartele transnistrene în dreapta Nistrului.

Vladimir Voronin: „Noi când am semnat acest acord cu documentele care au fost anii aceştrea eliberate cetăţenilor din Transnistria, nu s-a vorbit că domnul Smirnov după aceea editează un decret prin care elaborează noi paşapoarte în Transnistria. Noi astăzi am vorbit la această temă şi noi o să facem declaraţii speciale pentru cetăţenii, locuitorii din Transnistria cu explicaţii de ce noi scoatem această noţiune şi nu confirmăm aceste paşapoarte şi nu susţinem ideea acestor paşapoarte. Cu referire la alte documente, e clar că ele sunt legate cu viaţa de fiecare zi a fiecărui cetăţean, doar că noi o să rămânem pe aceleeaşi poziţii, dar pe paşapoarte noi suntem categoric împotrivă. Mai mult decât atâta: noi socotim că acesta este un moment politic din partea domnului Smirnov, care e legat cu aceea că două paşapoarte într-un stat unic, dacă noi vrem să-l construim, nu poate să existe nici în principiu, nu că temporar sau cu alte explicaţii.”

La întâlnire nu a fost abordată problema desfiinţării posturilor de pacificare din zona de securitate, dar Voronin a reafirmat intenţia Chişinăului de a-şi retrage şase posturi de acest fel. La întâlnire nu a fost abordată în nici un fel chestiunea eliberării din detenţie a celorlalţi trei membri ai grupului Ilaşcu care continuă să rămână în detenţia regimului de la Tiraspol după eliberarea lui Ilie Ilaşcu.

Vladimir Voronin a evitat să spună dacă a primit sau nu explicaţii în legătură cu incidentul de ieri, când Igor Smirnov i-a refuzat telefonic accesul la Tighina, unde a avut loc un miting organizat de autorităţile transnistrene. În final preşedintele Voronin a declarat că rămâne optimis în ceea ce priveşte perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean: „Eu văd perspectiva optimist şi rămân optimist pe parcurs.”

Următoarea întâlnire dintre Vladimir Voronin şi Igor Smirnov va avea loc la 8 august, după ce se va încheia concediul liderului separatist.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.