Noua legea va permite Comisiei verificarea proprietăților și conturilor bancare ale membrilor familiilor celor care nu-și pot justifica sursele de venit.
Comisia de la Veneția a susținut proiectul de lege aprobat cu o lună în urmă de către guvernul bulgar de centru dreaptă în scopul de a înlesni confiscarea, înainte de pronunțarea sentinței definitivă la dosarul penal, a unor bunuri despre care se presopune că au fost dobândite într-un mod ilicit. Așa zisă confiscare civică este însă criticată de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului care se tem că vor putea avea de suferit împreună cu criminalii și cei care nu-și păstrează documentele doveditoare pentru venituri realizate cu ani în urmă.
Vor fi confiscate proprietăți în valoare de peste 150 000 de leva (echivalentul a 76 000 de euro).
Vechea comisie de stat pentru stabilirea bunurilor dobândite din activitate infracțională nu a obținut rezultatele așteptate dar în schimb a fost implicată în scandaluri de corupție și conflicte de interese. De la inființarea sa, în 2005, ea a confiscat bunuri evaluate la 5,5 de milioane de euro – valoarea unei vile de lux în împrejurimile Sofiei.
Noua legea va permite Comisiei verificarea proprietăților și conturilor bancare ale membrilor familiilor celor care nu-și pot justifica sursele de venit. Donațiile făcute cu scopul de a ascunde proveniennța unor bunuri vor fi, de asemenea, verificate. Tranzacțiile cu bunuri ilegal achiziționate vor fi anulate și bunurile - confiscate.
Ultimul raport elaborat de institutul „Societatea deschisă” constată că Bulgaria are cea mai scumpă și ineficace justiție din Europa. De la 0,6% cheltuielile pentru acest sistem au ajuns la 2% din cele bugetare fără însă ca în ultimii doi ani să fie pronunțate sentințe pentru persoanele considerate a fi capii lumii interlope și marii corupți din vârfurile puterii. Au avut loc mai multe arestări dar procesele bat pasul pe loc și sentințele întîrzie.
Din acest punct de vedere prin adoptarea în grabă a legii cu pricină în ajunul apariției raportului anual de monitorizare de care depinde aderarea Bulgariei la zona Schengen, guvernul Borisov, ca de obicei, încearcă să influențeze aprecierile experților europeni.