21.06 - Chișinău: William Hill despre evoluțiile recente în soluționarea diferendului transnistrean

William Hill, fostul ambasador OSCE la Chișinău, în 2010

William Hill a oferit detalii referitoare la acordul trilateral privind casarea şi utilizarea muniţiilor şi a tehnicii militare netrasportabile din dotarea fostei armate a 14-a, acord semnat săptămâna trecută de OSCE, Rusia şi autorităţile transnistrene.



21 iunie 2001

Ora Moldovei.

William Hill despre evoluțiile recente în soluționarea diferendului transnistrean.

Dan Ionescu: Astăzi, şeful Misiunii la Chişinău a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, William Hill, a ţinut o conferinţă de presă pe tema ultimelor evoluţii în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean. Lina Grîu s-a numărat printre jurnaliştii prezenţi la eveniment.

Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, şi reprezentantul Chişinăului la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, consideră că întâlnirea de ieri dintre Vladimir Voronin şi Igor Smirnov comportă rezultate pozitive prin faptul că pentru prima dată în ultimii ani s-a ajuns la discuţii asupra unor documente politice, în speţă asupra proiectului de statut al regiunii transnistrene.

Vasile Sturza a opinat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că deoarece documentul de alternativă, prezentat de Tiraspol este mai temperat faţă de propunerile anterioare şi mai aproape de cele ale Chişinăului şi OSCE, există posibilitatea teoretică de a elabora un proiect de compromis dacă părţile se vor mişca în întâmpinarea unei alteia şi nu în direcţii opuse.

Cu referire la proiectul privind garanţiile respectările noului statut al regiunii, pe care l-a propus ieri Chişinăul, Sturza a spus că acesta conţine garanţii de ordin economic, politic, militar, social şi cultural. Ca şi în cazul autonomiei Găgăuze, Chişinăul este gata să ofere Tiraspolului dreptul la autodeterminare în cazul schimbării statututlui de stat independent al Republicii Mioldova.

Părţile nu vor recurge la forţe militare în soluţionarea conflictelor. Într-o posibilă perioadă de tranziţie, forţele militare ale Republicii Moldova nu vor avea acces pe teritoriul Transnistriei decât cu acordul autorităţilor locale, iar forţele transnistrene nu vor putea ieşi din regiune, a spus Vasile Sturza cu referire la garanţiile militare.

Documentul va constitui obiectul discuţiilor dintre experţi până la următoarea întrevedere Voronin-Smirnov din 8 august.

Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill, a declarat astăzi, la o altă conferinţă de presă, că este normal ca în cadrul negocierilor să existe divergenţe serioase deoarece euforia existentă după reluarea negocierilor a dispărut, iar părţile s-au trezit în faţa unor probleme politice actuale şi controversate. Hill a opinat că depăşirea divergenţelor este posibilă iar următoarele două-trei luni ar putea fi decisive în soluţionarea conflictului transnistrean.

William Hill a oferit şi unele detalii suplimentare referitoare la acordul trilateral privind casarea şi utilizarea muniţiilor şi a tehnicii militare netrasportabile din dotarea fostei armate a 14-a, acord semnat săptămâna trecută de OSCE, Rusia şi autorităţile transnistrene. Grupul de lucru, constituit odată cu semnarea documentului, va elabora pe parcursul verii un plan realist de activităţi şi va estima necesarul de mijloace financiare, astfel încât liniile tehnologice pentru casarea armamentului să-şi poate începe activitatea cât se poate de repede. Acestea vor fi amplasate cel mai probabil undeva între Tiraspol şi depozitele de la Colbasna.

Anterior Hill a estimat că ar putea fi casate cel puţin o jumătate din cele 40 de mii de tone de muniţii depozitate la Colbasna, care echivalează, potrivit lui, cu două bombe şi jumătate aruncate peste Hirosima. Oficialul a reconfirmat că OSCE este dispusă să finanţeze aceste procese, precizând că este vorba despre sume foarte mari de bani.

În cadrul ultimei sale vizite la Chişinău, vicepreşedintele comisiei ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Boris Pastuhov, a declarat că în procesul de casare vor fi utilizate tehnologii germane folosite şi la distrugerea muniţiilor rămase după evacuarea trupelor ruse în Germania de Est.

În contextul îndeplinirii deciziilor de la Istanbul, Hill a precizat că în viitorul cel mai apropiat Rusia ar putea începe evacuarea tehnicii grele din Transnistria, în conformitate cu prevederile Tratatutlui adaptat FACE şi s-a arătat convins că primul termen de la Istanbul, 31 decembrie 2001, nu va fi respectat.

Întrebat dacă Occidentul dispune de instrumentele necesare pentru a-l convinge pe Igor Smirnov să nu împiedice aceste procese, Hill a spus că administraţia de la Tiraspol, la fel ca şi oamenii de afaceri din Transnistria sunt interesaţi să colaboreze cu Europa, inclusiv economic şi din acest motiv trebuie să ţină cont de interesele statelor europene.

În altă ordine de idei, Hill a salutat intenţia Chişinăului de a retrage forţele de menţinere a păcii din zona de securitate, menţionând că în condiţiile actuale cel mai eficient ar fi un sistem de patrulare mobilă.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.