Cooperarea la nivel local între partidele AIE sub semnul incertitudinii

Impedimentul ar fi că mulți din AIE își doresc funcții.


Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis astăzi să continue cooperarea şi la nivel local. Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal ar putea controla consiliile din majoritatea raioanelor. Iar liberal-democraţii au oricum cel mai mare număr de primari. Rămân însă de stabilit principiile după care cele trei partide îşi vor împărţi responsabilităţile în consiliile locale, motiv pentru care s-a creat un grup de lucru. Astăzi, liderii Alianţei au refuzat să comenteze pe marginea acestor principii dar luni, liderul PLDM, premierul Vlad Filat a fost foarte clar „Funcțiile trebuie să fie distribuite în strictă conformitate cu numărul de mandate obținute de fiecare partid”. Va funcţiona şi cum va funcţiona la nivel local orice înţelegere semnată la centru ? - a vrut să afle Lucia Diaconu:


Un acord promițător AIE în atenția comentatorilor presei

Your browser doesn’t support HTML5

Un acord promițător AIE în atenția comentatorilor presei



Ion Ciumeică, redactorul-şef la ziarul Gazeta de Sud care apare în Cimişlia, unde partidele din Alianţă au obţinut majoritatea în consiliul raional, nu este foarte sigur că un acord semnat de liderii de la Chişinău ar putea să aibă o aplicare practică în provincie.

Ion Ciumeică: „Nu ştiu ce vor face reprezentanţii partidelor din Alianţă în teritorii, fiindcă mulţi dintre ei doresc funcţii. Aici la Cimişlia se vorbeşte că de fapt la funcţia de preşedinte al raionului ar pretinde opt sau chiar nouă consilieri din cei 33. La Cimişlia există o experienţă tristă că după alegerile din 2007 s-a făcut o asemenea (coaliţie), dar pînă la urmă coaliţia ceea, ea se numea coaliţia forţelor democratice, ea nu a activat deloc. Dacă se pune miza numai pe alegerea preşedintelui, a doi vice şi se împărţesc şi direcţiile şi secţiile asta e o chestie… da, e necesară şi asta, dar e abia un prim pas.”

Victor Cobăsneanu, redactorul-şef al ziarului Observatorul de Nord, este de părerea că acordul ar putea funcţiona doar dacă structurile din teritoriu vor respecta principiile disciplinei de partid. Ceea ce la Soroca, spune ziaristul, alteori nu are caracter obligatoriu.

Victor Cobăsneanu: „Dacă acest acord va avea o putere asupra deciziilor organizaţiilor teritoriale va fi bine dar dacă organizaţiile din teritoriu au autonomie, au, eu ştiu, descentralizare masivă, atunci eu nu consider că treaba va merge. La Soroca, eu cel puţin cred că liderii (locali) de partid nu se vor supune acestui acord. Fiindcă eu deja ştiu cîteva cazuri cînd consilierii au spus că mai bine îmi tai mîna decît să votez pentru x la funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al raionului.”

La Chişinău, situaţia este şi mai incertă. Pe 23 iunie urmează să fie renumărate voturile date pentru Consiliul municipal în cadrul căruia Partidul comuniştilor a obţinut cu un mandat mai mult faţă de partidele din Alianţă, rezultat contestat de una din componentele coaliţiei de guvernare.

Azi liderul comunist Vladimir Voronin a cerut alegeri repetate în capitală, invocînd falsificarea scrutinului, după ce Igor Dodon, candidatul din partea PCRM a pierdut în faţa liberalului Dorin Chirtoacă cu o diferenţă de aproximativ 1%.

L-am întrebat pe editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău la ce evoluţii se aşteaptă.

Nicolae Negru: „Trebuie să se meargă mai departe. S-a discutat şi problema alegerii preşedintelui R. Moldova. Probabil se vor discuta şi anumite alte chestiuni legate de funcţionarea alianţei fiindcă aceste chestiuni există. ”

Europa Liberă: De ce se dă o bătălie atît de mare în Chişinău?

Nicolae Negru:
„Chişinăul este un centru foarte important. Mulţi bani se concentrează aici în Chişinău. Multe întreprinderi. Un sfert de populaţie locuieşte în capital R. Moldova. Dar importanţa e mai întîi simbolică. Şi iată pentru acest simbolism se dă lupta.”

Chiar dacă partidul comuniştilor a cîştigat în unele centre raionale, totuşi mai important pentru comunişti era să obţină victoria în Chişinău care le-ar fi permis să împingă lucrurile spre alegeri parlamentare anticipate, după cum îşi doresc, conchide editorialistul.