Centrale eoliene și „pretențioasele” vînturi moldovene



Dependentă în proporţie de 97% de resurse energetice de import, Republica Moldova nu-şi poate permite luxul unor experimente incerte în domeniul surselor energetice de alternativă şi nici proiecte cu randament amînat. Asta este, după părerea mai multor savanţi, lecţia pe care ar trebui să o însuşească factorii decidenţi uitîndu-se la ce se întîmplă în lume după avaria de la centrala de la Fukushima. Iar un posibil colac de salvare l-ar putea oferi mai curînd prorocii domestici, cum spune un cunoscut dicton rusesc, despre care mi-am amintit deunăzi, cînd am aflat din ştiri că guvernul Filat pune mari speranţe în centrale eoliene, adică turbine puse în mişcare de elice gigantice puse în mişcare de vînt.

„Romaniţa” astfel se numeşte primul prototip de centrală eoliana produs in Moldova, elaborat de cercetătorii Academiei de Ştiinţe. Vicedirectorul Institutului de Energetică a Academie, Mihail Tîrşu spune că acest prototip a fost inspirat din tradiţionala jucărie a copiilor „morişca”.

„Exact acelaşi principiu, numai că aici fuge copilul, dar acolo bate vîntul şi o roteşte şi roteşte axul. Pentru că dacă sunteţi la curent, înainte la noi în toată Moldova erau mori de vânt şi lucrau bine, e aceaşi moară de vînt”.

Centrala Romaniţa a fost pusă în funcţiune acum șase ani pe la poligonul de la Băcioi, în stare nefuncţională. Capacitatea centralei este mai mult decît modestă, ea ar putea acoperi doar necesităţile unei gospodării individuale, adaugă Tîrşu.

Directorul centrului universitar Energy Plus, Ion Sobor spune că R. Moldova nu are resurse pentru a construi centrale eoliene mari. Dar potenţial eolian al ţării este mediu şi ar putea suplini circa 17 % din consumul naţional:

Ion Sobor: „78 % o importam 22 o producem din gaz, care la rîndul său este 100%, importat din Rusia, care securitate energetică avem? Dacă mîine liderul transnistrean se supără ramânem fără energie. Noi trebuie să dezvoltăm capacităţile interne, locale, asta ar putea produce circa 200-250 MW, adica ar acoperi 16-17% din consumul anual total. O astfel de turbină ar asigura alimentare a peste 8000 de gospodarii anual.”

Acest lucru ar fi posibil doar cu ajutorul investiţiilor străine, susţine Sobor. Dar orice investitor contează pe profituri cît mai rapide. Or, centralele eoliene ar putea deveni rentabile doar după 10 ani de exploatare.

Ion Sobor: „Investiţiile dacă vorbim de statistica europeana - 1200 euro pe KW.”

Europa Liberă: În cît timp noi le-am răscumpăra de fapt?

Ion Sobor:
„Conform Legii energiei regenerabile aceasta nu ar trebui să depăşească 15 ani. Bineînţeles că nu cred că investitorii vor accepta 15 ani, cred că undeva se vor opri la 8-10 ani. De aici şi va urma tariful în baza calculului efectual de investitori.”

Europa Liberă: Adică avem şanse dacă le instalăm să platim mai mult pentru lumină?

Ion Sobor:
„Formal, da, tariful va fi cu mult mai mare decît 1,47 lei.”

Sobor susţine că avantajele ecologice ale centralelor eoliene este neutralizat totodată de de totala dependenţa de condiţiile meteo. Şi Mihail Tîrşu spune că vânturile moldoveneşti sunt „pretenţioase”, adică prea slabe pentru a face posibilă funcţionarea eficientă a unei centrale de tip european.

„Instalaţiile care le produc China, Europa ele funcţionează de la 7 metri, de obicei viteza vîntului, şi mai sus. Dar la noi viteza medie este de 4 - 5 m/sec. Şi atunci se va primi că dacă instalezi o instalaţie care produce 2 MW şi bate vîntul cu viteza de 7 m/sec, care este vîntul de pronire, atunci nu o să avem nimic de la ele. Ca să fie rentabil trebuie să fie măcar 8-9 m/sec, dar la noi mai mult nu este decît este vînt. ”

Cercetătorul ştiinţific de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Alexandru Bărlădeanu afirmă că centralele eoliene nu sînt total inofensive, cum se crede. Savantul notează că instalaţiile eoliene produc un sunet de o frecvenţă mai joasă decît poate intercepta urechea omului, dar care acţionează psihic asupra omului.

„Păsările mureu, oamenii au început să aibă dureri de cap, aveau halucinaţii, nu puteau dormi noaptea, doctorii au văzut că este o pricină comună aici. O fost luată decizia şi instalaţiile în Belgia, Germania le-au scos în mare, la cîteva sute de la sătişor, aşa că iată care este pericolul aici.”

Bărlădeanu susţine că centralele eoliene trebuie amplasate la distanţe foarte mari de oameni, ceea ce în condiţiile Moldovei este imposibil. Cît priveşte puritatea ecologică a centralelor eoliene, Moldova importă energia electrică şi nu o produce, deci nu-şi poluează mediul, conchide savantul. Savanţii spun că un eventual referendum privind utilitatea moriştilor producătoare de curent i-ar putea ajuta pe guvernanţi, dacă plebiscitul ar fi luat în serios de populaţie.