Intenția partidelor drept factor politic


Au trecut alegerile locale și acum problema principală este formarea alianței de guvernare la nivel local. Analizînd rezultatele acestor alegeri, în special cele din capitală, unde s-a dat startul Schimbării încă în 2007, cel mai slab rezultat a fost obținut de către PD, partid, care deși a investit peste 11 mln lei în campania electorală, s-a ales cu un singur mandat în consiliul municipal Chişinău.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că anul trecut, după alegerile parlamentare anticipate, PD a ținut întreaga societate într-un suspans total, întrucît negocia crearea alianței de guvernare atît cu partidele liberale, cît și cu partidul comuniștilor. Se știe că acel partid politic care face alianță cu comuniștii dispare de pe scena politică și deși PD într-un final a refăcut AIE, intenția acestora de a face această alianță cu comuniștii le-a spulberal aproape tot electoratul din capitală.

„Intenția” PLDM de a face coaliție cu comuniștii nu poate decît să limiteze și mai mult PD-ul, care s-a dovedit a fi incapabil de a absorbi electoratul comuniștilor. După eventualele alegeri parlamentare anticipate, finanțatorii acestui partid se vor convinge că investițiile în PD pur și simplu nu se mai merită și peste 4 ani, la alegerile locale, PD va avea cel mai rău rezultat electoral, la fel cum a obținut de această dată în capitală.

Tendințele din Chișinău urmează să se confirme și în teritoriu întrucît evenimentele se produc cu efect întîrziat la nivel local, iar decalajul este de aproximativ 2 ani. Alegătorul din capitală este mai informat și probabil că servește drept punct de referință pentru electoratul din mediul rural.

Pe de altă parte, rezultatul la limită obținut de comuniști în capitală, neînțelegerile dintre partidele alianței de guvernare, plus intenția lui Igor Dodon de a reforma partidul comuniștilor - poate favoriza revenirea comuniștilor la putere. Acest lucru ar trebui să determine partidele din AIE să elaboreze în mod expres un plan de intenţie în ceea ce privește dezvoltarea ţării. Electoratul este sătul de bătălii politice şi aşteaptă ca politicienii să lanseze o viziune de lungă durată privind viitorul Republicii Moldova.