Un nou lider la Tiraspol? (România liberă)

În relaţia cu Rusia, România trebuie să urmeze exemplul Poloniei (Adevărul)

O stire din Romania libera arata ca Rusia il indeamna pe autoproclamatul presedinte transnistrean Igor Smirnov sa nu mai candideze la alegerile din decembrie. Desi constitutia adoptata de aceasta regiune separatista nu limiteaza numarul de mandate prezidentiale, pe la Moscova s-au perindat mai multi posibili inlocuitori ai lui Smirnov. Unul este presedintele parlamentului acestei republici nerecunoscute, Anatolii Kaminski, altul Evghenii Şevciuk, liderul opozitiei de la Tiraspol. Romania libera noteaza de asemenea ca Smirnov nu si-a formulat inca pozitia, dar vorbeste despre reforme constitutionale. Daca ele vor fi propuse chiar de el parlamentului, actualul asa-zis presedinte ar putea beneficia de inca doua mandate.


Revista presei bucureştene

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei bucureştene




Subiectul zilei este astazi pentru comentatorii de la Bucuresti tensiunea diplomatica dintre Romania si Rusia, dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu in legatura cu maresalul Ion Antonescu. Un amplu comentariu din Pravda este prezentat pe larg in Romania libera, pana la concluzia care spune ca Romania a aruncat o provocare deschisa Rusiei. Pravda considera ca raspunsul dat de Romania prin intermediul ministrului sau de externe, Teodor Baconschi, este insuficient, se mai arata in Romania Libera.

Pozitiile presedintelui roman care au iritat intr-atat Moscova sunt criticate in Adevarul de Ovidiu Nahoi, care insista pe interesul Romaniei - economic, in primul rand. Jurnalistul isi ia drept sprijin atitudinea altor state europene fata de Rusia (Polonia de exemplu), state care mentin relatii bune cu Moscova si au schimburi comerciale intense, in ciuda a ceea ce le desparte de-a lungul istoriei si chiar in prezent. Ovidiu Nahoi mai spune ca reunirea natiunii romane in cadrul proiectului European depinde in masura covarsitoare de vointa „fratilor de peste Prut”. Altminteri, pentru Rusia, atacurile verbale de la Bucuresti nu sunt decat un „zumzet de tantar la urechea unui elefant”. Interesul Romaniei ar fi sa reintre pe piata rusa, alaturi de marile democratii de pe glob, dar pentru asta – si aici chiar citam din Adevarul – „avem nevoie de oameni politici de calibru, care sa poata inghiti o broasca raioasa pe stomacul gol, daca interesele Romaniei o cer. Si nu de scamatori”.