Jurnal de corespondent: Bulgaria și criza elenă

Bulgaria ocupă primul loc după criteriul riscului de creditare care decurge din criza elenă, urmată de Serbia și România.


Criza din Grecia trezește temeri în Bulgaria care a trecut în 1996-1997 printr-o situație foarte gravă – moneda naționala – leva, și-a pierdut 90 la sută din valoare, salariul mediu a ajuns 10 dolari, 13 bănci au dat faliment. Drept urmare, la recomandarea FMI-ului, Bulgaria a introdus sistemul cunoscut sub denumirea de Consiliu monetar. Acum datoria de stat nu reprezintă decât 15% din PIB, în timp ce cea a Greciei este de 120 de procente.

La o primă vedere, situația economică în cea mai săracă țară din Uniunea europeană evoluează spre mai bine. În acest an creșterea economică va fi de 3%, prognozează cunoscută companie de consultanță „Ernst & Young”. Pentru 2012 se conturează o creștere de 4,8 iar în 2013 – 5,6%.

Adâncirea în continuare a crizei elene însă va putea complica din nou lucrurile - în primul rând, prin reducerea posibilităților de creditare și a exportului. Vor putea apare probleme în sectorul bancar, dominat acum în proprție de 28 la sută, de cinci bănci elene. În ciudă asigurărilor oficiale, mediile avertizează despre scurgeri de capital din filialele în Bulgaria spre băncile-mame. A fost redusă finanțarea de proiecte în Bulgaria și, prin majorarea dobânzilor, se încearcă atragerea economiilor populației.

Bulgaria ocupă primul loc după riscul de creditare care decurge din criza elenă, urmată de Serbia și România, se arată într-un studiu elaborat de banca japoneză „Nomura”.

Criza elenă a stat la baza inițiativei majorității centriste în Parlamentul din Sofia privind adoptarea unor amendamente la Constituție - așa numitul Consiliu fiscal, prin care va fi nevoie de o majoritate de două treimi pentru modificarea taxelor care acum sunt cele mai mici în cadrul Uniunii – cea unică asupra veniturilor este de pilda numai 10 procente.

La nivelul omului de rând, criza elenă a avut ca efect reducerea, cu 35 de procente, a numărului de muncitori sezonieri bulgari în Grecia. Au fost nevoiți să plece și jumătate din muncitorii ilegali.