Muruianu, demis definitiv

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a fost demis de Parlament la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Parlamentul a decis astăzi cu 53 de voturi demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, pentru că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu. Propunea de a analiza situaţia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie a venit din partea liderului liberalilor Mihai Ghimpu. Legislativul l-a mai demis o dată in 2010, dar domnul Muruianu a fost repus în funcţie de Curtea Constituțională. Atunci pentru demiterea lui s-a invocat că ar fi adus Republicii Moldova un număr mare de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. A fost în parlamentul de la Chişinău şi relatează Lucia Diaconu.


Ion Muruianu a fost demis de Parlament, la propunerea CSM

Your browser doesn’t support HTML5

Ion Muruianu a fost demis de Parlament, la propunerea CSM




Mihai Ghimpu i-a imputat lui Muruianu că „face mai mult politică decît justiţie”, constatare cu care au căzut de acord şi deputaţii celorlalte două componente ale alianţei. Dovadă fiind votul unanim al deputaţilor prezenţi la şedinţă.

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu: „Am ajuns la aceea că un judecător de la prima instanţă suspendă hotărîrea instanţei superioare, inclusiv şi cazul cu transmiterea examinării dosarului de validare a primarului general al municipiului Chişinău la Bălţi ne demonstrează că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie nu activează în baza legii, ci în baza unei presiuni, fie pe partea financiară, fie pe partea politică”, a spus Mihai Ghimpu cînd a solicitat deputaţilor să-l demită pe Muruianu.

Demisia a fost supusă votului după ce comisia de profil, pentru numiri şi imunităţi, din Parlament a avizat proiectul de lege, motivul formulat de comisie fiind neexercitarea funcţiilor de serviciu, stabilite în legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie.

După terminarea şedinţei, în declaraţiile făcute pentru presă liberalul Mihai Ghimpu s-a arătat convins că Muruianu nu va mai putea obţine restabilirea în funcţie, aşa cum s-a întîmplat în 2010, după ce Curtea Constituţională declarase ilegală hotărîrea Parlamentului: „Atunci a fost considerată neconstituţională din cauză că n-a fost propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Astăzi s-a făcut în conformitate cu Constituţia şi cu legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie. La propunerea CSM a fost demis. Ştiu că deja unii umblă pe la Curtea Constituţională iar cu torba cu bani, dar la CC sînt judecători corecţi, cinstiţi”.

Marian Lupu
CSM tot azi a decis cu votul a 8 din 12 membri să propună, din acelaşi motiv, eliberarea lui Muruianu. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că demiterea de azi a lui Muruianu marchează începutul reformei în justiţie: „Reformă nu la nivel de cuvinte, declaraţii, ci la nivel de acţiuni.”

Iar preşedintele de fracţiune a partidului liberal-democrat Valeriu Streleţ, comentînd demiterea lui Muruianu, a spus că este o decizie îndreptăţită: „Am convingerea că este o acţiune demult aşteptată de societate din motivul că conduita reprezentantului justiţiei a provocat multe comentarii şi în mass-media, şi în societate, inclusiv şi cauzele pe care a fost condamnată Republica Moldova la CEDO, care vin în responsabilitatea directă a acestui cetăţean”.

Ion Muruianu
Procesele pierdute la CEDO în cauze judecate inclusiv de Muruianu au servit drept pretext pentru demiterea lui Muruianu în 2010. Asta se întîmpla după ce preşedintele Curţii Supreme de Justiţie i-a numit pe jurnalişti „cîini turbaţi periculoşi pentru societate”, scandalizînd astfel societatea civilă.

După ce a fost repus în funcţie, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, Muruianu şi-a înaintat candidatura pentru un nou mandat la preşedinţia instituţiei. SIS a prezentat însă un aviz negativ pentru candidatura sa, aviz contestat de Muruianu.

Anterior, colegiul disciplinar al judecătorilor i-a iniţiat cîteva acţiuni disciplinare şi a recomandat CSM eliberarea din funcţia de judecător a lui Muruianu.