Sondaj Gallup: În lume sunt 630 de milioane de migranţi, iar motivul pentru care oamenii doresc să emigreze este spaima de şomaj.
In lume sunt aproximativ 630 de milioane de migranţi şi potrivit unui sondaj făcut pe un eşantion reprezentativ în 146 de ţari ale lumii între 2008 şi 2010, persoanele care emigrează din ţările lor sunt în general tineri, cu studii superioare, cu un venit in general bun, dar care sunt cei mai expuşi să devină şomeri în ţările lor de origine. Astfel 23% dintre migranţi adică aproape o pătrime sunt între 15 si 24 de ani, 19% au studii secundare, 25% sunt singuri şi 20% se tem de şomaj. Gallup constantă că odată ce un tânăr s-a căsătorit, şansa de a emigra scade la numai 11%.
Sondaj Gallup: 630 de milioane de migranţi pe glob
Your browser doesn’t support HTML5
Dacă privim geografic acest sondaj, cei care ar pleca să se stabilească în altă ţara sunt cei din Africa Subsahariană – 36%, apoi cei din America Latina 26%, urmaţi de tinerii din Uniunea Europeană şi America de Nord 24%. Faţă de celelalte regiuni, unde cei care doresc să se mute cu traiul în alte părţi ale lumii sunt cei care au posibilitatea materială să facă aceasta alegere, în America de Nord sunt, dimpotrivă, cei cu venituri modeste.
Motivul pentru care oamenii doresc să emigreze este spaima că nu şi-ar găsi de lucru sau că lucrează numai temporar. În America Latină 26% dintre cei care vor să emigreze nu au un contract permanent de munca şi 30% din potenţialii emigranţi din Uniunea Europeană se afla în aceiaşi situaţie. In ceea ce priveşte America de Nord, 11% dintre cei care s-ar muta cu traiul în altă parte sunt angajaţi, 6% sunt şomeri şi 16% sunt angajaţi fără contract permanent.
Studiul evidenţiază relaţia care există între asumarea riscului emigrării şi pregătirea profesională şi, având în vedere acest aspect, datele pot fi un avertisment legat de aşa- numita „fugă a creierelor”, mai ales din zonele în care oamenii cu pregătire superioară sunt atât de necesari pentru dezvoltarea societăţilor lor de origine...
Aşadar, având în vedere acest studiu – care a fost făcut şi în Moldova, dar nu şi în regiunea transnistreană - nu doar moldovenii îşi caută norocul în alte părţi ale lumii...