Moldova și autoguvernarea „sub biciul Europei” (V. Ciobanu/Adevărul)

Alcoolismul în rîndul adolescenților (Jurnal de Chișinău).


Scriitorul Vitalie Ciobanu se adresează politicienilor moldoveni în Adevărul, și le spune că atunci când ai decis să părăseşti afacerile în schimbul activităţii publice, era inevitabil să îmbrăţişezi şi nişte valori mai puţin mercantile, cum sunt „obrazul“, o identitate culturală şi naţională eliberată de cocleala ideologiei sovietice, preocuparea pentru supremaţia legii şi drepturile omului ş.a.m.d. Se pare însă că atunci când suntem lăsaţi de capul nostru, vechile apucături de prădători ale politicienilor moldoveni revin. Vitalie Ciobanu consideră că Moldova nu se poate autoguverna decât sub biciul Europei, care ba îşi îngroaşă tonul, ba ne mai oferă nişte granturi generoase pentru a accelera reformele scufundate în mocirla complicităţilor locale.

În Timpul, Pavel Păduraru face lumină în legătură cu conflictul apărut în raionul Strășeni, unde democrații fac majoritatea în Consiliul raional. Autorul consideră că Filat trebuie să-și recunoască înfrângerea la Nisporeni, indiferent dacă și-a organizat-o el însuși sau i-a jucat cineva festa.

În Jurnal de Chișinău găsiți un material care aduce în vizor alcoolismul în rândul adolescenților și vi se prezintă povestea lui Nicolae, care, după ce timp de 2 ani a băut cu prietenii, părinții l-au implicat la vârsta de 17 ani într-un program special de consiliere şi psihoterapie.

Tot acolo, Nicolae Negru se întreabă, in contextul discursului președintelui român Traian Băsescu. de ce ne-ar mira nesimțirea unor bucureșteni, dacă dl Marian Lupu, președintele interimar al R. Moldova, nu a binevoit să fie prezent la mitingul de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări, din 6 iulie 1949? Ca și pentru Medvedev, victimele „eliberatorilor” sovietici sunt pentru Lupu, se pare, inferioare victimelor fascismului.