13.07 - București: Intîlnirea diplomatică româno-ungară la Snagov

Ministrul Janos Martonyi la Bruxelles

Guvernul României consideră că legea conţine unele prevederi inportune faţă de situaţia respectării drepturilor cetăţenilor etnici maghiari din Romania.


13 iulie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Tania Radu)

Intîlnirea diplomatică româno-ungară la București.

Revenim la întilnirea Geoană-Martony de astazi, prima la Bucuresti după votarea de catre Parlamentului de la Budapesta a controversatei legi a statutului maghiarilor de dincolo de graniţă. Partea romana şi-a menţinut rezervele faţă de lege, avansînd un compromis în sensul ca aceasta să nu fie aplicată decât după ce Ungaria va fi încheiat negocierile de aderare la EU. Şeful diplomaţiei maghiare a evitat un răspuns la aceasta propunere sugerînd doar că „problemele ridicate de legea statutului pot fi rezolvate fără modificarea legii, iar normele de aplicare ce vor fi elaborate ulterior pot fi redactate împreună cu partea română”. Detalii de la Tania Radu.


Întrevederea de la Snagov dintre şefii diplomaţiei romane şi ungare a fost apreciată de ministerul roman de externe Mircea Geoană drept „un dialog prietenesc şi deschis”. Vizita în sine este considerată oportună şi utilă. Mircea Geoană a ţinut totuşi să precizeze de la bun început că rezultatul convorbirilor nu este însă mulţumitor.

M. Geoană: „Am expuas colegului meu, domnul ministru Martonyi faptul că la această oră obiecţiile părţii romane faţă de lege nu sunt acoperite satisfăcător de argumentaţia părţii ungare. Guvernul Romaniei consideră că legea conţine unele prevederi inportune faţă de situaţia respectării drepturilor cetăţenilor etnici maghiari din Romania. Aceste prevederi punctuale pun în discuţie nu doar compatibilitatea lor cu angajamentele europene la care ţările noastre au aderat, ci însăşi principiile nediscriminatorii care reprezintă esenţa vitală a unei Europe unite.”

Partea romana este în continuare preocupată de aspectele de extra teritorialitate ale aplicării legii statutului privind maghiarii din ţările vecine Ungariei, ca şi de drepturile din sfera economică şi socială pe care acest act normativ ungar le acordă . [...]

În legătură cu temerile stîrnite de Legea statutului maghiarilor ministrul de externe de la Budapesta a precizat:

Janos Martonyi: „Legea nu intenţionează să producă discriminare faţă de nici uin cetăţean al Romaniei. Noi considerăm că sprijinul şi facilităţle acordate cetăţenilor de naţionalitate maghhiară din Romania servesc pentru menţinerea identităţii naţionale de limbă şi de cultură a acestor cetăţeni. Nu dorim să luăm nimic de la nimeni, doar să acordăm ceva unora, pentru a-i ajuta să-şi păstreze identitatea de limbă şi cultură.”

Ministrul de externe ungar susţine, de asemenea, că Ungaria nu intenţionează să aplice extrateritorial această lege. Domnia sa nu a mai vorbit de acordarea legitimaţiei de maghiari pe teritoriul Romaniei, ci despre viitoare consultări şi tratative pentru găsirea unei soluţii acceptabile de ambele părţi. Cei doi miniştri de externe au fost de acord că relaţiile dintre Romania şi Ungaria trebuie să continue să se dezvolte în interesul reciproc al celor două state, al stabilităţii în această zonă şi în perspectiva unei Europe unite.