Premierul și „resetarea” Alianţei

Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: „Primul-ministru a dat un diagnostic de ţară destul de îngrijorător, care ar trebui să trezească şi să mobilizeze”.

Viaţa politică din Moldova va cunoaşte probabil o nouă turnură după mesajul de ieri adresat cetățenilor de primul-ministru Vlad Filat, mesaj transmis în direct de mai multe posturi de televiziune. Era o luare de atitudine aşteptată, ce trebuia să sintetizeze consultările pe care le-a avut şeful Executivului cu societatea civilă şi cu partidele politice.

Trebuie spus că atmosfera în jurul acestui eveniment a fost pregătită de diverse declaraţii ale politicienilor şi de comentarii de presă, a căror intensitate a atins uneori paroxismul. S-au schiţat scenarii dintre cele mai fantasmagorice, se dădea ca sigură demisia guvernului şi formarea unei alianţe PLDM-PCRM. S-a văzut cu această ocazie amatorismul presei noastre şi agenda dublă a unor lideri de opinie, „bine informaţi”, care îşi serveau propriile supoziţii drept certitudini, sporind tensiunea generală. Dar cu această stare de lucruri ne-am obişnuit în Moldova.

Ce noutate aduce discursul premierului? Vlad Filat ne-a spus că există probleme grave care ameninţă să arunce în aer actuala putere și să compromită demersul european al Republicii Moldova. Politizarea şi personalizarea excesivă a funcţiilor în administraţie, corupţia din justiţie şi din celelalte organe de drept, tarifele excesive ale unor întreprinderi de stat monopoliste, care încearcă să îşi acopere pierderile cauzate de o gestiune defectuoasă golind buzunarul cetăţeanului, și multe altele de acest fel asasinează programul de reforme. Filat a vorbit despre insubordonarea miniştrilor delegaţi în guvern pe bază de algoritm politic și despre structurile birocratice, de felul prezidiului guvernului, create doar pentru a paraliza activitatea cabinetului și a bloca libertatea de acțiune a primului-ministru.

În concluzie, Filat a rostit o frază emblematică, una care va face, cu siguranţă, mult tapaj în mass-media: „Pericolul care pândește Republica Moldova nu este comunizarea, ci mafiotizarea.”

Această declarație categorică a premierului reprezintă un „şah” adresat partidelor din Alianţă („marele duşman al căreia, în viziunea dlui Filat, sunt chiar membrii săi”) şi o propunere de dialog pentru opoziţia comunistă, care este invitată să contribuie la rezolvarea crizei constituţionale din Moldova prin alegerea preşedintelui, deoarece nişte alegeri parlamentare anticipate ar fi un dezastru pentru ţară.

Aşadar, dl Filat nu vrea ruperea Alianţei pentru Integrare Europeană, ci doar „resetarea” ei. Ceea ce ar însemna mai multă valoare şi voinţă politică imprimate actului de guvernare, atragerea în acest proces a unor reputați specialişti din ţară şi străinătate şi nu perpetuarea în funcţii strategice a unor obedienţi şi mediocri membri de partid, care sabotează guvernarea. Filat vrea o solidarizare a clasei politice şi a întregii societăţi nu „împotriva” cuiva, aşa cum a fost până acum, ci „pentru” ceva, adică în jurul obiectivului de reformare a statului, în caz contrar guvernul își va prezenta demisia.

În mod cert în spatele afirmațiilor de ieri ale primului-ministru (aflat în rivalitate deschisă cu alți lideri din Alianţă) vor fi descifrate și niște ambiţii personale, sau tentativa de a pasa anumite responsabilități partenerilor din coaliție, precum și o apropiere riscantă de comuniști, și aceste interpretări îşi vor avea greutatea lor, întrucât nimeni nu deţine adevărul absolut și nimeni nu beneficiază de un punct privilegiat de observaţie pentru a ști TOTUL.

Însă esenţial este faptul că primul-ministru a dat un diagnostic de ţară destul de îngrijorător, care ar trebui să-i trezească şi să-i mobilizeze pe toţi acei care şi-au asumat destinul societăţii moldovene.