În timp ce protestele din Belarus sunt reprimate tot mai dur, Minskul vinde Moscovei companiile strategice ca să atenueze criza financiară.
Zeci de protestatari au fost arestaţi ieri la Minsk şi în alte oraşe din Belarus ca urmare a protestelor săptămânale din fiecare miercuri organizate prin reţelele de socializare, împotriva regimului preşedintelui Alexandr Lukaşenka.
În timp de poliţia face arestări masive şi tribunalele dau sentințe cu închisoarea şi amenzi, premierul de la Minsk, Mihail Miasnikovici se află la Moscova încercînd să vîndă Rusiei mai multe companii de stat, într-o încercare de a obţine bani pentru economia ţării sale, grav afectată de o criză economică şi financiară.
Belarus: Criza şi represaliile continuă
Your browser doesn’t support HTML5
Ca in fiecare miercuri de cîteva săptămîni încoace, poliţia în haine civile a fost înfiltrată între protestatari, şi i-a ridicat îmbrîncindu-i în dube pe protestatari sau chiar trecători.
Your browser doesn’t support HTML5
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Vyasna a anunţat că mai multi jurnalişti se află printre cei ridicaţi de poliţie. Un corespondent al postului nostru de radio a fost şi el reţinut pentru puţin timp.
Condiţiile economice din Belarus s-au înrăutățit dramatic în ultimul timp. Liderii de la Minsk fac eforturi disperate pentru a obţine împrumuturi . Regimul de la Minsk a obţinut deja 800 de milioane de dolari de la comunitatea Economică Euroasiatică, o grupare regională controlată de Rusia, dar Moscova face presiuni pentru a cumpăra importante conducte de gaze, rafinării de petrol, operatorul naţional de telefonie mobilă din Belarus la un preţ, considerat de Minsk mult sub cel real.
Printre cei interesaţi să cumpere aceste întreprinderi scoase la privatizare de Minsk se numără Gazprom, Lukoil, Rosneft…
Premeirul din Belarus a declarat ieri la Moscova că negocierile ar putea fi „mai dinamice” în timp ce ministrul rus de finanţe Aleksei Kudrin a criticat regimul de la Minsk că întîrzie cu privatizările.
Situaţia arestărilor săptămînale din Belarus şi a condamnărilor ce se ţin lanţ a fost ieri criticată de 37 de organizaţii pentru drepturile omului din 16 ţări, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului de la Minsk în care se cere eliberarea celor reţinuţi şi încetarea persecuţiilor asupra celor care îşi apără drepturile. Apeluri similare au transmis şi Uniunea Europeana, şi Statele Unite ale Americii.