Boicotul consilierilor alianţei la Chişinău

În lipsa aleşilor din partidele alianţei de guvernare, prima şedinţă a CMC a fost amânată.

În consiliul Municipal Chișinău, alianţa a funcţionat astăzi „la unison”, consilierii PL, PLDM şi PD boicotînd prima şedinţă de după alegerile locale. Pentru că nu a întrunit numărul necesar de membri ca să fie valabil constituită, şedinţa a fost amînată. Liberalii au motivat că așteaptă să se clarifice lucrurile „cu alianțele la Chișinău”. Relatează Lucia Diaconu.


Prima şedinţă a Consiliului municipal Chişinău a fost amânată

Your browser doesn’t support HTML5

Prima şedinţă a Consiliului municipal Chişinău a fost amânată




Solicitat de presă, liberalul Dorin Chirtoacă, care urma să-şi primească azi legitimaţia de primar, a invocat că partidul pe care îl reprezintă şi-ar dori ca cele trei formaţiuni de la guvernare să formeze o alianţă în consiliul municipal, înainte să-şi înceapă acesta activitatea. Lucrurile urmînd să fie lămurite în seara zilei de azi la şedinţa anunţată a consiliului alianţei, care peste zi însă a fost amînată.

Dorin Chirtoacă: „Noi sîntem îngrijoraţi de ceea ce s-a întîmplat la Briceni, Edineţ şi Sîngerei, să vedem dacă şedinţa de deseară va schimba ceva. Pentru că lucrurile trebuie să meargă în direcţia pe care ne-am asumat-o cu toţii încă în iulie 2009.”

Primarul se referă la situaţiile din raioanele unde consilierii din partidele de la guvernare,în lipsa unui acord de coalizare a celor trei formaţiuni la nivel local, s-au aliat ad-hoc cu opoziţia comunistă, votînd pe preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, dar şi pe şefii de comisii.

Liberal-democraţii, prin consilierul Ghenadie Dumanschi, nu au confirmat dar nici n-au infirmat că s-ar discuta despre crearea unei alianţe în consiliul municipal între partidele guvernării, explicăndu-şi astfel absenţa: „Am fost solicitaţi de către colegii noştri din Alianţă de a nu participa la această primă şedinţă a consiliului. Noi am dat curs acestei solicitări. Urmează colegii noştri pe parcursul zilei să ne aducă şi explicaţii de ce a fost această solicitare.”

Imediat după ce Preşedintele CEC Iurie Ciocan a anunţat despre amînarea şedinţei, în lipsă de cvorum, consilierul comunist Igor Dodon a lansat presupunerea că partidele din alianţă ar încerca să tragă de timp pentru a găsi un aliat între comunişti, pentru a schimba raportul de forţe din consiliu în favoarea sa: „Nu exclud faptul că unii din colegii noştri din alte fracţiuni, din alte partide încearcă să utilizeze această perioadă de 6-8 zile să corupă pe unii din colegii noştri de fracţiune.”

După alegerile din 5 iunie, partidul comuniştilor a obţinut majoritatea în consiliul municipal, 26 de mandate, cu un mandat mai mult faţă de partidele din alianţa de guvernămînt. Rezultat confirmat şi la renumărarea voturilor, cerută de partidul liberal, al doilea după numărul de mandate de consilier în capitală.

Prin lege, consiliul municipal stabileşte bugetul pentru capitală, numeşte şi-i destituie pe pretori şi vicepretori din funcţie, dar şi pe şeful poliţiei municipale. Şi la propunerea primarului sau a unei treimi din consilieri numeşte şi îi eliberează din funcţii pe şefii de subdiviziuni şi întreprinderi municipale. Tot de competenţa consiliului este să aprobe taxe şi tarifele pentru serviciile publice şi să repartizeze terenuri şi locuinţe.

Prima şedinţă a Consiliului Municipal poate fi amînată de trei ori. CEC a stabilit următoarea şedinţă pe luni. Dacă nici din a doua încercare şedinţa nu va aduna cvorumul necesar de 2/3 de consilieri, aceasta va putea fi ţinută cu majoritatea simplă, adică cu 26 de membri ai consiliului. Iar lipsa măcar a unuia dintre ei va duce la dizolvarea Consiliului Municipal şi la alegeri repetate pentru consiliu, a explicat preşedintele CEC Iurie Ciocan.