Bulgaria este şi în acest an pe ultimul loc în UE după gradul de absorbţie a fondurilor europene.
Guvernul centrist Borisov a moștenit cu doi ani în urmă de la coaliția tripartită dominată de foștii comuniști probleme foarte grave în procesul de absorbire a fondurilor europene. O parte importantă din cele destinate agriculturii și modernizării infrastructurii a fost practic blocată ca o reacție la cazurile de corupție.
Acum situația este mult mai bună dar problemele nu au fost rezolvate, îndeosebi în cadrul programului de dezvoltare regională. Și în acest an, Bulgaria se află pe ultimul loc dintre țările membre după gradul de absorbire – în jur de 8 procente. În medie acest indicator este cu 71% sub media europreană în cadrul fondului de dezvotare regională și cu 51% - în cel social. Au apărut probleme noi în agricultura.
Decontările către primarii au fost oprite de Ministerul finanțelor pe motiv că nu a fost asigurată co-finanțarea obligatorie care în majoritatea cazurilor este egală cu 15% din valoarea proiectelor.
Opoziția care ieri a depus o a treia moțiune de cenzură împotrivă guvernului, a avertizat despre inevitabila pierdere de fonduri. Primul ministru însă a promis că spre finalul mandatului gradul de absorbire va fi de 85-90 de procente. În ciudă neîncrederii moștenite, se merge spre mai bine chiar și nu atât de repede cât se dorește. Au fost contractate peste 50% din fondurile în cadrul programelor operative „Transport” și „Dezvoltare regională”. Pînă la finele anului plățile vor depăși 1,5 miliarde euro. Pentru atingerea ritmurilor dorite au fost create grupuri mobile de consultanți ce vor acorda ajutor primăriilor.
Ca un mare succes al guvernului este prezentată includerea a 3 autostrăzi și 7 drumuri cu 4 benzi noi în rețeaua europeană, cea ce echivalează cu o posibilă finanțare a sectorului în valoare de 2,5 miliarde euro.