O consecinţă a raportului - posibila amânare pe termen nedefinit a aderării la zona Schengen.
În Bulgaria, puterea şi opoziţia au văzut fiecare numai ce şi-a dorit să vadă în raportul Comisiei Europene despre starea justiţiei, după cum relatează corespondentul nostru la Sofia, Petio Petkov:
Corespondenţa zilei de la Sofia
Your browser doesn’t support HTML5
Ultimul raport al Comisiei europene poate avea drept consecință amânarea pe un termen nedefinit a aderării la zona Schengen, chiar dacă cuvântul Schengen, nu este menționat. Premierul Borisov a avertizat însă în parlament că raportul este comentat într-un mod neobiectiv de unii politicieni și ziariști. El a anunțat că în cel puțin trei luni va fi introdusă în parlament noua lege pentru confiscarea proprietăților ilicite. Borisov a subliniat că nu el, ci predecesorii săi poartă vina pentru problemele în sfera justiției.
Din partidul socialist, fost comunist, au spus că este vorbă de cel mai prost raport pe care Bulgaria l-a primit de la aderare. Constatările critice confirmă justețea motivelor moțiunii de cenzură ce va fi discutată în parlament în următoarele zile. Bruxellesul nu are încredere în actualul Consiliu suprem de justiție criticat atât de opoziția de dreaptă și de stângă, cât și de organizațiile profesionale ale judecătorilor și avocaților.
Din Mișcarea pentru drepturi și libertăți au avertizat că guvernul nu trebuie să se ascundă în spatele unei voințe politice nesprijinită de rezultate. Limbajul folosit de Comisia europeană este delicat, dar printre rânduri se poate citi că aceasta voința este insuficientă. Cei care se laudă cu ea se prefac că nu înțeleg ce li se spune.
Ex-premierul și lider al dreptei Ivan Kostov a constatat că Bulgaria se află într-o situație de neinvidiat. Lupta contra crimei organizate și corupției se duce într-un mod declarativ. Lipsesc sentințele.
Ex-comisarul european Meglena Kuneva, candidat independent în alegerile prezidențiale de la 23 octombrie, a constatat că raportul folosește un limbaj mai direct în comparație cu cel de la anul trecut. Aceasta se poate traduce: „Nu ați înțeles ce v-am spus cu un an în urmă, vi-l repetăm cât se poate de clar acum.”
Raportul nu este un dușman, ci un prieten al Bulgariei, a declarat actualul comisar european Kristalina Gheorghieva. Spre deosebire de Dna Kuneva, ea crede că eforturile guvernului Borisov sunt apreciate într-un mod pozitiv la Bruxelles.