Viermuiala politică și lumea din jur (V. Ciobanu/Adevărul)

„Cod galben de animale în Parlamentul moldovean” (Timpul).



Discursul lui Dodon la plenara Partidului Comuniştilor a lăsat loc de discuții în presa moldovenească. În Jurnal de Chișinău, de exemplu, Cristian Canțîr scrie că Partidul Comuniștilor promovează ideea că Dodon este primarul legitim de Chişinău fiindcă a câştigat în oraş, nu în municipiu. Cu alte cuvinte, comuniștii vor să spună că ţăranii din suburbii nu au dreptul moral de a vota pentru edilul capitalei. Cristian Canțîr consideră că limitele văzute în discursul lui Dodon arată o lipsă de creativitate şi un model intelectual rigid care promite o carieră, dar nu una care va intra în istorie.

Iar Petru Bogatu scrie că Partidul Comuniştilor a început să crape sub presiunea lui Igor Dodon şi a înfrângerii în alegerile locale din Chişinău. În aceste împrejurări, ca să scape, Voronin se vede silit să se pună bine pe lângă unii din actualii guvernanţi pentru a putea astfel aduce partidul mai aproape de soclul puterii. Bogatu crede că partidul lui Voronin lăsat să se bălăcească în derivă, chiar dacă nu va naufragia în timpul apropiat, va începe, totuşi, treptat să se dezintegreze.

„Cod galben de animale în Parlamentul moldovean” titrează Constantin Tănase în Timpul. Din politica de la Chişinău dispar oamenii. Rămân doar animalele. Foştii politicieni, fiinţe eminamente umane, devin jalnice patrupede. Tănase scrie că acest lucru l-au constatat însăși politicienii. Mai ieri, Ghimpu era „dozimetrul” cu care se testa starea morală a naţiei. Astăzi, Ioniţă l-a transformat în Grivei. Mai ieri, Ioniţă era etalonul onestităţii, astăzi, Ghimpu l-a transformat în mincinos şi hoţ care trebuie băgat la puşcărie.

Pavel Pădararu povestește un caz care ilustrează corupția din justiție. Acum doi ani, un profesor si un fost șef al poliției municipale și-au accidentat mașinile. Poliția rutieră afirmă că fostul șef al poliției este vinovat, iar Curtea de Apel tot intoarce dosarul spre rejudecare. Între timp mașinile ruginesc.

Vitalie Ciobanu se detașează în Adevărul de, cum spune el, viermuiala politică din Moldova, și atrage atenția unor evenimente internationale din care am avea ceva de învățat. De exemplu faptul că fundația germană care a iniţiat premiul „Quadriga“ a anunţat că renunţă să mai acorde premii în 2011. Asta pentru că a trebuit să aleagă între putere sau onoare după ce a propus acordarea premiului, care se acordă de obicei oamenilor care promovează binele în lume, premeirului Putin. Vitalie Ciobanu crede că Putin va avea probleme serioase când tot mai multă lume îi va cere să respecte drepturile omului.