Ștefan Fuele: „Depinde numai de Belgrad şi de Priştina ca negocierile iniţiate de Uniunea Europeană să aducă rezultate şi o soluţie”.
Comisarul Uniunii Europene pentru extindere, Stefan Fuele a declarat într-un interviu cu corespondentul Europei Libere de al Bruxelles că după arestarea lui Goran Hadzici, drumul Serbiei către Uniunea Europeană ar putea să fie mai scurt, dar a avertizat că înainte de a deveni membră a Uniunii Europene Serbia va trebui să continue reformele democratice şi să îşi rezolve relaţiile cu Kosovo. Un rezumat al interviului de la Oana Serafim.
Intr-un interviu cu corespondentul nostru la Bruxelles, Stefan Fuele a salutat arestarea lui Goran Hadzici, acuzat de crime de război în timpul războaielor balcanice dar a spus imediat că acest lucru nu este suficient pentru ca Serbia să obţină pînă la sfîrşitul anului statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.
„ Cred că arestarea lui Hadzici este o veste superbă şi este extraordinar că sîrbii s-au ţinut de cuvînt. După predarea generalului Mladici, sîrbii au promis că nu se vor opri pînă ce nu vor aduce în faţa instanţei de la Haga şi pe ultimul fugar acuzat de crime de război...”
Comisarul pentru extindere a spus şi că progresele recente ale Serbiei pot constitui un nou avînt pentru reforme în întregul spaţiu al Balcanilor de Vest
„Este ceva într-adevăr important nu numai pentru Serbia, dar pentru întreaga regiune, pentru reconcilierea ei. Este ceea ce eu numesc un momentum al extinderii pentru Balcanii de Vest pentru această a doua parte a anului.”
Dar, a mai ţinut să spună Stefan Fuele în interviul cu corespondentul nostru Richarad Jozwiak, Serbia mai are multe de făcut înainte de a căpăta statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană
„Ceea ce discutăm este dacă o colaborare cuprinzătoare a Serbiei cu instanţa de la Haga va genera automat o propunere de aderare din partea Comisiei Europene şi obţinerea statutului de ţară candidată, răspunsul meu este absolut limpede – NU !”
„Mingea este de partea Serbiei acum. Stiu că au făcut tot ce s-a putut. Stiu că nu se bazează numai pe trimiterea celor acuzaţi de crime de război la Haga. Ştiu că ei înţeleg acest lucru şi ştiu că lucrurile sunt mult mai complexe.”
Printre cele mai importante lucruri pe care Belgradul ştie că le mai are de rezolvat se afla relaţia sa cu Kosovo. La acest capitol, spune Stefan Fuele mai sunt multe de făcut, iar dialogul iniţiat în acest an între Belgrad şi Priştina a dat pînă acum rezultate destul de modeste.
„Nu e nici o îndoială că Serbia nu poate deveni membră a Uniunii Europene fără a-şi rezolva această chestiune. Asta e limpede. Si depinde numai de Belgrad şi de Priştina ca negocierile iniţiate de Uniunea Europeană să aducă rezultate şi o soluţie”
Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo considerînd-o o provincie secesionistă a sa. Majoritatea ţărilor Uniunii Europene au recunoscut independenta Kosovo, la fel ca şi Statele Unite. Printre ţările care nu au recunoscut-o se afla şi Romania. Nici Moldova nu a recunoscut independenţa Kosovo.