Stat de drept, cu sprijin american

Asif Chaudhry şi Vlad Filat

Asif J. Chaudhry: „Elementul-cheie al unei democraţii adevărate este sistemul judiciar puternic, independent şi transparent”.

Pînă în 2015, Moldova va primi de la Statele Unite, prin USAID, 10 milioane de dolari pentru sprijinirea reformelor din justiţie. Un acord în acest sens a fost semnat azi la Chişinău de premierul Vlad Filat cu ambasadorul Statelor Unite Asif J. Chaudhry şi directorul interimar al misiunii regionale USAID pentru Ucraina, Belarus şi Moldova Robin Phillips. Luînd cuvîntul la ceremonie, ambasadorul Asif J. Chaudhry, care-şi încheie azi misiunea în Moldova, a spus că prin acest acord Statele Unite îşi confirmă angajamentul de a sprijini reformele democratice pornite de guvernul de la Chişinău . Relatează, Lucia Diaconu.


Stat de drept, cu sprijin american

Your browser doesn’t support HTML5

Stat de drept, cu sprijin american




Cele 10 milioane de dolari oferite de guvernul american pentru consolidarea statului de drept vor veni în cîteva tranşe şi vor fi întrebuinţate, după cum prevede acordul, exclusiv în două scopuri: pentru ridicarea profesionalismului procurorilor şi judecătorilor şi pentru fortificarea societăţii civile.

Asif Chaudhry şi Vlad Filat
În declaraţia pentru presă care a urmat semnării acordului, ambasadorul Statelor Unite Asif J. Chaudhry a spus că societatea civilă trebuie să facă mai multe ca oamenii să-şi cunoască drepturile şi în aşa fel sistemul să devină mai transparent şi răspunderea judecătorilor să crească.

„Elementul-cheie al unei democraţii adevărate este sistemul judiciar puternic, independent şi transparent”, a spus Asif J. Chaudhry. „Doar prin asigurarea unui stat de drept putem asigura şi o democraţie stabilă şi putem demonstra oamenilor că trăiesc într-o democraţie. Dacă democraţia nu este susţinută de o economie stabilă sînt foarte multe riscuri. Dar economia stabilă poate fi atunci cînd este un stat de drept puternic. Atunci vor putea investitorii să aibă încredere în parteneriatele create şi vor fi interesaţi nu doar de proiecte de scurtă durată.” – a declarat ambasadorul.

Reforma justiţiei a fost o prioritate pe agenda de guvernare a mai multor executive de la declararea independenţei Republicii Moldova, iar Chişinăul a mai fost ajutat de organizaţiile internaţionale în implementarea reformei. Cum ar putea să-şi dea seama cetăţenii că asistenţa oferită de alte ţări este cu folos, l-am întrebat pe fostul ministru al justiţiei Ion Păduraru.

Ion Păduraru
Ion Păduraru: „O bună parte din eforturile donatorilor externi s-au pierdut în van, din cauză că situaţia din justiţie este dezastruoasă. Probabil că calitatea actului de justiţie ar fi criteriul cela care ar demonstra dacă a fost sau nu eficient ajutorul. Securitatea juridică a cetăţenilor, a investiţiilor. Gradul de securitate este criteriul. Este foarte greu. Eu n-aş spune că toată societatea este acuma gata de aşa ceva. Sîntem noi gata să renunţăm la şpagă, la corupţie, la relaţii, la apeluri la bosul de partid, în sensul ca să acceptăm judecarea cazului nostru de către un judecător independent şi să respectăm această decizie?”

Şi UE s-a arătat gata să sprijine financiar Moldova pentru reforma justiţiei. Aflîndu-se la începutul acestei luni la Chişinău, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a vorbit despre 50 de milioane de euro, iar guvernanţii se aşteaptă ca pînă la sfîrşitul acestui an să fie deja alocate 10 milioane de euro.